Україна була і залишається відданою учасницею Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, - МЗС
Україна була і залишається відданою учасницею Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, - МЗС

Україна була і залишається відданою учасницею Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, - МЗС

Інформація про нібито "плани" України щодо розробки ядерної зброї є інсинуацією неназваних джерел, опублікованих німецьким виданням BILD. Про це йдеться в офіційній заяві Міністерства закордонних справ.

- Україна була і залишається відданою учасником Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, до якої вона приєдналася 1994 року, відмовившись від третього за потужністю у світі військового ядерного потенціалу, - повідомили у МЗС.

У відомстві нагадали про величезний внесок, який внесла Україна до міжнародного миру, безпеки та ядерного нерозповсюдження, але сьогодні наша країна постала перед ядерним шантажем РФ. У зв'язку з цим Київ закликав світову спільноту посилити тиск на Москву, щоб запобігти реалізації її планів.

- Москва не лише вдається до безвідповідальної та небезпечної риторики щодо зброї масового знищення, а й створює неприйнятні загрози для ядерних об'єктів на території України, продовжуючи незаконну окупацію ЗАЕС та розглядаючи можливість ударів по елементах системи атомної енергетики України, - наголосили у Міністерстві.

Німецький таблоїд Bild заявив, що Україна "не змириться" із другою спробою Росії захопити Київ. Журналіст видання Юліан Ріпке стверджує, що Київ нібито оновить ядерний арсенал, від якого добровільно відмовився. У своєму матеріалі аналітик посилається на чиновника зі сфери постачання зброї, який нібито заявив, що у разі наказу Україні знадобиться лише кілька тижнів для створення першої ядерної бомби.

  • 17 жовтня український лідер Володимир Зеленський запевнив, що Київ не обговорює можливості поновити свій ядерний арсенал.
  • 16 жовтня міністр закордонних справ Андрій Сибіга повідомив, що українські ядерні об'єкти перебувають під загрозою, оскільки російська армія готується завдати по них удару.
Теги за темою
МЗС України
Джерело матеріала
loader
loader