Стартував XI Ризький кінофестиваль - з українським фільмом в головній конкурсній програмі
Стартував XI Ризький кінофестиваль - з українським фільмом в головній конкурсній програмі

Стартував XI Ризький кінофестиваль - з українським фільмом в головній конкурсній програмі

У ризькому історичному кінотеатрі Splendid Palace ввечері четверга стартував одинадцятий Ризький міжнародний кінофестиваль (Riga IFF), який триватиме до 27 жовтня. В основній конкурсній програмі візьме участь українська стрічка «Пісні землі, що повільно горить».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Фестиваль відкрився прем’єрою латиського експериментального музичного фільму «Tesa Man» режисера Угіса Олте, в якому поетично поєднані ритми «важкого металу» та природи.

Стартував XI Ризький кінофестиваль - з українським фільмом в головній конкурсній програмі - Фото 1

Серед українських стрічок найбільш очікуваною є картина Ольги Журби «Пісні Землі, що повільно горить» (в копродукції з Данією, Швецією, Францією). Світова прем’єра цього фільму пройшла у вересні на Венеційському кінофестивалі, де він демонструвався поза конкурсом. У RIFF-2024 документальна картина Журби про воєнні будні нашої держави бере участь в основній конкурсній програмі повнометражних фільмів. Показ відбудеться ввечері 24 жовтня.

«Пісні Землі, що повільно горить», кадр з фільму
«Пісні Землі, що повільно горить», кадр з фільму

Днем пізніше, 25 жовтня, в рамках міжнародного конкурсу короткометражних фільмів пройде показ 15-хвилинної стрічки Олексія Радинського «Там, де закінчується Росія». Назва картини походить від репліки Путіна, мовляв, «кордон Росії ніде не закінчується». Історія фільму така: наприкінці 1980-х українські кінематографісти здійснили кілька кіноекспедицій у віддалені райони Сибіру. Їхні забуті плівки були знайдені в Києві 2022 року, під час російського вторгнення. Завдяки їм режисер Радинський переконливо показує історію російського колоніалізму та екологічну шкоду, заподіяну Моквою на окупованих територіях.

Стартував XI Ризький кінофестиваль - з українським фільмом в головній конкурсній програмі - Фото 3
«Там, де закінчується Росія», кадр з фільму

Ввечері п’ятниці, 18 жовтня, любителі експериментального кіно зможуть побачити цикл короткометражок «Танець + місто», створених кінематографістами п’яти країн: Латвії, Литви, Естонії, Франції та України. Від нашої держави покажуть «Соло» Катерини Горностаї та «Сила тяжіння» Вадима Ількова.

Творчі підсумки фестивалю будуть підведені в суботу, 26 жовтня.

Як повідомляв Укрінформ, дебютний фільм «Деміург» режисерки Ольги Семак отримав Народну премію Естоніїна 38-му фестивалі документального кіно в Пярну.

Фото: Олег Кудрін, Укрінформ

Теги за темою
Кіно фільм
Джерело матеріала
loader