Роботодавець вам про це не скаже: українці можуть брати додаткові відпустки - хто має право
Роботодавець вам про це не скаже: українці можуть брати додаткові відпустки - хто має право

Роботодавець вам про це не скаже: українці можуть брати додаткові відпустки - хто має право

Українське законодавство передбачає додаткові можливості відпочинку для співробітників, які виконують роботу з особливим характером праці, зокрема пов’язану з роботою за комп'ютером. Ці права є частиною соціальних гарантій для працівників, спрямованих на захист їхнього здоров'я та зменшення навантаження на організм.

Відповідно до статті 8 закону "Про відпустки", право на додаткову відпустку мають ті працівники, чия робота пов'язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням, або ті, хто працює в умовах підвищеного ризику для здоров'я. Це може стосуватися як працівників підприємств, так і осіб, які працюють на фізичних осіб-підприємців.

працівник банку

Зокрема, можливість скористатися додатковими днями відпочинку мають:

  • інженери комп'ютерних систем;
  • адміністратори систем;
  • аналітики операційного та прикладного програмного забезпечення;
  • оператори комп’ютерного набору.

Офісні працівники (секретарі, бухгалтери, кадровики), які виконують роботу за персональним комп’ютером не менше половини тривалості робочого часу, також мають право на таку відпустку.

Тривалість додаткової відпустки залежить від фактично відпрацьованого часу і не може перевищувати 4 календарних дні на рік. Вона розраховується пропорційно часу, проведеному за комп'ютером. Якщо співробітник використовує комп'ютер не постійно, роботодавець може зменшити кількість днів додаткового відпочинку. Такі умови зазвичай фіксуються в колективному чи трудовому договорі.

Відпустка, скріншот: YouTube

За бажанням співробітника додаткову відпустку можна замінити грошовою компенсацією, але для цього потрібно дотриматися двох умов:

  1. Написати відповідну заяву на ім'я роботодавця.
  2. Використати 24 дні основної щорічної відпустки за відпрацьований рік.

У разі звільнення з посади співробітник має право отримати компенсацію за всі невикористані дні додаткового відпочинку, незалежно від того, в якому році вони були зароблені. Якщо працівник переходить на інше підприємство, за його бажанням компенсація може бути переведена на рахунок нового роботодавця.

Роботодавці повинні дотримуватися вимог щодо надання відпусток і компенсацій. За порушення цих прав передбачені фінансові санкції. Наприклад, ненадання відпустки карається штрафом у розмірі однієї мінімальної зарплати, а недотримання строків чи умов перенесення відпустки — теж на таку ж суму. У разі відмови нарахування компенсації при звільненні штраф становить 10 мінімальних зарплат за кожного працівника.

Працівники, які стикаються з порушеннями, мають право звернутися до Держпраці для фіксації порушень. У таких випадках Держпраці може винести припис на усунення недоліків, а за його невиконання — притягнути роботодавця до відповідальності.

Раніше ми розповідали, що студенти можуть розраховувати на додаткові вихідні: як їх отримати

Також,розірвання трудового договору: які компенсації отримає людина після звільнення з роботи

Джерело матеріала
loader