Попри війну місцеві громади потребують культурних послуг
Попри війну місцеві громади потребують культурних послуг

Попри війну місцеві громади потребують культурних послуг

Абсолютна більшість людей у місцевих громадах, попри війну, потребують надання культурних послуг та їхнього більшого розмаїття.

Про це свідчать дані представленого в Укрінформі всеукраїнського опитування, проведеного експертами Офісу підтримки відновлення при Міністерстві культури та стратегічних комунікацій.

Участь в опитуванні “Якісні культурні послуги в громаді” взяли близько 2700 респондентів з 855 громад усієї України (крім окупованих і прифронтових територій). Це - представники органів самоуправління громад та фахівці місцевих закладів культури.

На запитання: Чи потрібні мешканцям вашої громади культурні послуги під час війни? - відповіли: так — 82%, не головне — 16%, ні — 2%.

Таким чином результати опитування свідчать про незаперечний запит на культурні заходи у громадах під час війни.

Мало того, спостерігається запит на нові форми та більше розмаїття культурних заходів.

Так, на запитання: Як змінився запит на культурні послуги після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну? - голоси розподілилися таким чином: збільшився запит на нові форми — 657 респондентів, він став більш різноспрямованим - 798 опитаних; значно збільшився — 234, значно зменшився - 261, не змінився — 169.

При цьому, крім традиційних закладів надання культурних послуг, як то бібліотеки (1829 респондентів), клуби (1852), мистецькі чи музичні школи(996), школи та садки (631), музеї (422) — наступним по популярності, де отримують культурні послуги, стали молодіжні простори (324 опитаних).

Як зазначив експерт Офісу підтримки відновлення при МКСК Олексій Лях, у громадах зберігається високий попит на культурні послуги і з’являються їхні нові форми, пов’язані з реаліями війни.

“Попри війну, окрім окупованих і прифронтових територій у громадах надаються всі форми культурних послуг: концерти, майстер-класи, бібліотечні послуги, виставки, гурткова робота. Варто відзначити велику долю благодійних, патріотичних заходів для ВПО та на підтримку ЗСУ”, - розповів Лях.

Тим часом, як вважає директорка Департаменту відновлення та культурної реінтеграції деокупованих територій МКСК Діана Трима, високі запити в умовах війни ставлять на порядок денний питання децентралізації сфери надання культурних послуг на місцевому рівні.

“Громади формують свої простори, а розвиток держави залежить від розвитку громад, і загальнодержавна стратегія має спиратися саме на запит і бачення громад. Ми маємо переглянути якість надання культурних послуг у регіонах. Саме для цього ми провели опитування і починаємо відкритий діалог з громадами, в результаті чого сподіваємося отримати запит на зміни в законодавстві щодо децентралізації надання культурних послуг у регіонах”, - зазначила Трима.

Учасники заходу, зокрема, обговорювали механізми подолання бар’єрів на шляху якісної трансформації культурних послуг у регіонах.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні відбуваються заходи до Міжнародного дня нематеріальної культурної спадщини.

Джерело матеріала
loader