Пам’яті важкоатлетки, тренерки Ніни Пашкевич
Пам’яті важкоатлетки, тренерки Ніни Пашкевич

Пам’яті важкоатлетки, тренерки Ніни Пашкевич

Вона зустріла своє кохання на фронті й мріяла щасливо жити з обранцем

Ніна Пашкевич загинула під час виконання бойового завдання на Донеччині. 

21 вересня 2024 року з нею прощалися у рідному Здолбунові на Рівненщині. Віддати шану захисниці зібралися сотні містян.

Пам’яті важкоатлетки, тренерки Ніни Пашкевич - Фото 1

Як розповіли у Здолбунівській міській раді, Ніна була важкоатлеткою, майстром спорту та тренеркою. Жінка просто з фронту їхала брати участь у змаганнях. У квітні 2024 року спортсменка виборола своє останнє "золото". 

Пам’яті важкоатлетки, тренерки Ніни Пашкевич - Фото 2

Ніна кожної вільної хвилини брала до рук штангу. Тренувалась навіть там, де не було жодного інвентарю.

"10 років поспіль здобувала звання чемпіонки України, встановила багато рекордів", - каже секретар Федерації важкої атлетики Рівненщини. 

Відверта, щира, весела, кваліфікована. Ніну, кажуть побратими, поважали всі. Після Перемоги України мріяла щасливо жити з коханим, якого зустріла на фронті та вийшла заміж, а ще - повернутися до тренерства.

Пам’яті важкоатлетки, тренерки Ніни Пашкевич - Фото 3

"Ніна мене привела в зал, вона прийшла до нас в школу, набирала діток, от дуже вона вміла заохотити, дуже вона гарно розказувала про цей спорт", - каже майстриня спорту міжнародного класу Марія Тимощук.

Тренер з важкої атлетики Микола Мамчич згадує у коментарі Суспільному, як зробив Ніну майстром спорту. 

"Останнім часом ми спілкувалися, і перед тим, як вона загинула, два-три дні тому, я з нею спілкувався. Я тренер з важкої атлетики, вона була в мене ученицею. Я її, як кажуть, довів до майстра спорту, якого вона дуже хотіла. Нам це вдалося. Це був рекорд у нас в Україні з олімпійського виду спорту. Вона в 35 років зробила "майстер спорту України". Ще була призеркою чемпіонату Європи та світу серед ветеранів", - розповів Микола.

Пам’яті важкоатлетки, тренерки Ніни Пашкевич - Фото 4

У квітні 2024 року Ніна Пашкевич стала переможницею чемпіонату України з важкої атлетики. Загалом у спортсменки приблизно сто спортивних нагород.

Ніна взялася оббивати пороги військкоматів ще на початку повномасштабного вторгнення РФ.

"Її не хотіли брати, тому що вона жінка", - каже побратим Віктор. 

Та за кілька місяців дізналася, що Віктор йде до новоствореного батальйону і там потрібні добровольці. Військову справу хапала на льоту, каже він. Віддавалася сповна. Натомість залучала побратимів до активних спортивних тренувань.

Пам’яті важкоатлетки, тренерки Ніни Пашкевич - Фото 5

Приблизно півтора року тому перевелася до іншого підрозділу, розповідає побратим Геннадій.

"У нас бригада протитанкістів, тобто в пріоритеті - це "работать" по важкій техніці противника, але іноді доводиться виконувать функції й піхоти", - каже Геннадій. 

Пам’яті важкоатлетки, тренерки Ніни Пашкевич - Фото 6

Волонтерка Ольга Сташук розповіла, як Ніна просила про допомогу для її підрозділу і як не встигла отримати останню з них.

"Усі збори, які вона просила, усі прилади ми їй відсилали, збори завжди відкривали, ніколи не відмовляли. Цей збір не дочекалися: відкрили буквально минулого тижня і дозбирали певну суму, прилади були замовлені й мали в той день, коли Ніна загинула, їх передати. Але, на жаль, так сталося, що зранку мені повідомили побратими, що вночі Ніна загинула - і все. Приладів вона не дочекалася", - розповіла Ольга.

За словами побратимів, Ніна служила снайперкою.

Пам’яті важкоатлетки, тренерки Ніни Пашкевич - Фото 7

"Ми з Ніною перші прибули зі Здолбунова у 112-ту бригаду, в 11-й батальйон спецпризначення. Гарна людина, весела, скромна. У військовому плані вона ніколи, як то кажуть, задню не давала: на навчаннях, на тактиці, з медицини. Вона була перша, дуже гаряча, деколи на неї сварилися, бо вона перевиконувала план. Завжди хотіла бути кулеметником, не знаю чому, мене діставала, командира роти діставала: дайте мені "ПК" (кулемет Калашнікова - ред.), бо автомат Калашнікова - для мене ніщо", - розповів військовий з позивним "Вірастюк".

Однокласниця загиблої Катерина додала: "Боєць, пацанка, завжди попереду, лідер. Завжди була сильною духом, вона була прикладом для дітей, хлопців та дівчат, своїх побратимів, нас - якими ми маємо бути в цей час. Що ми маємо надіятися на майбутнє, що війна коли-небудь закінчиться - вона надіялась на це".

Пам’яті важкоатлетки, тренерки Ніни Пашкевич - Фото 8

Вихованці, колеги-спортсмени, друзі кажуть - робитимуть усе, аби пам'ять про Ніну жила. Зараз, як можуть, підтримують її чоловіка.

"Він у дуже поганому моральному стані, і він досі не одійшов після поранення. Він переніс дві операції, в нього зараз дуже тяжкий період", - каже побратим Геннадій. 

Вічна шана Героїні!

Фото: Фейсбук-сторінка Ніна Пашкевич, Фейсбук-сторінка Наталія Ячмінь-Олійник, ОСДЮСШОР з важкої атлетики управління фізичної культури та спорту Донецької області, Рівненська районна державна адміністрація

Теги за темою
війна Спорт
Джерело матеріала
loader
loader