Норвегія вітає План перемоги Зеленського - глава МЗС
Норвегія вітає План перемоги Зеленського - глава МЗС

Норвегія вітає План перемоги Зеленського - глава МЗС

Міністр закордонних справ Норвегії Еспен Барт Ейде привітав План перемоги Президента Володимира Зеленського і запевнив у підтримці вступу України до НАТО.

Про це Ейде сказав на спільному з главою МЗС України Андрієм Сибігою брифінгу в Києві, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми вітаємо План перемоги. Ми вважаємо, що це дуже добре, що Президент Зеленськийзараз представив його вашому парламенту і що він зараз у ЄС і також спілкувався з ключовими гравцями. Ми отримали гарне пояснення Плану перемоги в Одесі разом з моїми скандинавськими та балтійськими колегами, і я думаю, що це дуже добре», – сказав він.

Норвегія вважає, що План допомагає діалогу між Україною і її друзями, зазначив Ейде та додав, що від партнерів також залежить неповторення війн для України, і які вона матиме гарантії безпеки.

«Дуже ключовим пунктом плану є те, що Україна буде робити внесок в безпеку Європи в майбутньому завдяки своїм великим військовим ресурсам. Ми обговорювали, що завдяки своїм технологіям Україна теж може робити внесок у безпеку», – зауважив міністр.

Глава МЗС Норвегії підкреслив, що між Україною і НАТО має бути змістовна розмова щодо форми її членства в Альянсі. «Поки Україна сама цього прагне, ми раді бачити її в НАТО», – наголосив Ейде.

Він додав, що між партнерами ведуться розмови про те, щоб крім запрошення Україна мала надійні безпекові гарантії, «щоби це були не лише слова на папері, але й дійсність».

Як повідомляв Укрінформ, учора, 16 жовтня, Зеленський представив План перемоги українському суспільству під час виступу у Верховній Раді. Сьогодні Президент України представив план на саміті Європейського Союзу у Брюсселі.

16 жовтня до Одеси прибули міністри закордонних справ Швеції, Норвегії, Естонії, Фінляндії, Ісландії, Литви, Латвії і Данії (NB8). На зустрічі з українським колегою вони обговорили посилення обороноздатності та енергетичної стійкості України напередодні зими і План перемоги Президента Зеленського.

Теги за темою
Володимир Зеленський
Джерело матеріала
loader