Експерт пояснив, скільки втратить Росія від газового розриву з ЄС
Експерт пояснив, скільки втратить Росія від газового розриву з ЄС

Експерт пояснив, скільки втратить Росія від газового розриву з ЄС

Готовність Європейського Союзу обійтися без російського газу та припинення його постачання в ЄС дуже вигідні для України, оскільки це позбавляє країну-агресорку щорічних надходжень до бюджету в 6,5 млрд доларів.

Про це сказав у коментарі Укрінформу експерт нафтогазового ринку Михайло Крутихін, коментуючи відповідну заяву єврокомісарки з питань енергетики Кадрі Сімсон.

"Припинення постачання російського газу в ЄС дуже вигідне для України. Тому що РФ отримувала за газ, який відправлявся до Європи через Україну приблизно 6,5 млрд доларів щорічно. А тепер ці гроші не підуть до російського військового бюджету. І це великий виграш, оскільки Україна при цьому втратить лише 230 млн доларів, отримуваних за транзит. Це набагато менше, ніж зиск від позбавлення Росії таких коштів", - зазначив Крутихін.

Він нагадав, що ЄС приймав рішення, що всі його члени мають повністю відмовитись від трубопровідного російського газу до 2027 року. Тому позитивним є той факт, що всі члени ЄС можуть обійтися без російського газу вже цього зимового опалювального сезону.

"Ті кілька країн, які його ще отримують, це - Угорщина, через "Турецький потік". Та Австрія і Словаччина, які поки що одержують газ через Україну. Якщо порушиться постачання російського газу цими трубопровідними маршрутами, то вони зможуть забезпечувати себе газом з європейських торгових майданчиків. Так, при цьому їм доведеться платити дещо дорожче, бо існує конкуренція. Але це провина керівництва цих країн", - зазначив експерт.

За його словами, країни мали час, щоб забезпечили себе надійними альтернативними маршрутами.

Джерело матеріала
loader
loader