В США пояснили різні підходи до Ізраїлю та України
В США пояснили різні підходи до Ізраїлю та України

В США пояснили різні підходи до Ізраїлю та України

Американські посадовці стверджують, що збиття іранських ракет не загрожує ядерною війною, на відміну від Росії.

США діють сміливо в Ізраїлі та обережно в Україні, оскільки Росія озброєна ядерною зброєю, а Іран – ні. Про це в середу, 16 жовтня,  Politico з посиланням на американських посадовців.

“Відповідь, яку українцям, можливо, не сподобається чути, але, на жаль, правдива, полягає в тому, що ми можемо ризикнути збити іранські ракети над Ізраїлем, не спровокувавши пряму війну з Тегераном, яка може призвести до ядерної війни. Набагато більше ризику, якщо спробувати це з Росією”, – стверджує старший помічник Сенату США.

Двоє чиновників Білого дому на умовах анонімності назвали ту ж причину. На їхній погляд, збивання ракет на Близькому Сході не провокує конфлікт з “ядерним” противником.

Науковий співробітник Українського національного інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков у коментарі виданню висловив жаль з приводу того, що “в домовленості про недопущення ескалації з боку Москви жертвують твоєю країною і громадянами”

Двоє українських офіцерів ППО на умовах анонімності визнали, що збивати ракети над Ізраїлем легше, ніж над Україною. Це маленька країна і Штати можуть використовувати свої корабельні системи протиракетної оборони, тоді як Україна – велика за розміром і недоступна для західних військово-морських сил. Щоб захистити нашу країну потрібно було б розмістити ППО на західному кордоні, однак це допомогло б лише прилеглій території.

На Заході побоюються, що винищувачам союзників довелось би літати у небі над Україною, що потенційно може призвести до прямих зіткнень з Росією, чого Білий дім намагається уникнути.

Звинувачення США у подвійних стандартах відображає ширше розчарування України тим, що адміністрація Байдена недостатньо робить, щоб допомогти Києву зупинити російські атаки. Мова також про повільний продаж зброї та про заборону на використання Україною далекобійної зброї від союзників по території РФ.

Офіційні особи США визнали, що знають про зростаюче розчарування українців, але сказали, що працюють над новими поставками зброї, які мають розвіяти занепокоєння у Києві.

Як відомо, США оголосили про розгортання в Ізраїлі свого протиракетного комплексу THAAD з американським екіпажем.



Теги за темою
Україна Росія США Ізраїль Іран
Джерело матеріала
loader
loader