У Польщі судять росіян за розклеювання листівок з вербуванням у найманці Вагнера
У Польщі судять росіян за розклеювання листівок з вербуванням у найманці Вагнера

У Польщі судять росіян за розклеювання листівок з вербуванням у найманці Вагнера

У Польщі судять росіян за розклеювання листівок з вербуванням у найманці Вагнера

Росіян звинувачують у вербуванні на військову найманську службу, заборонену міжнародним правом

У Краківському обласному суді Польщі розпочався суд над двома росіянами, які поширювали в Кракові листівки із закликами вступати в найманці групи «Вагнер».

Про це повідомило польське RMF24 у середу, 16 жовтня,

Обидва затриманих діяли в Польщі - у Кракові та Варшаві, але, як стверджується, вели діяльність і в інших країнах Європейського Союзу, зокрема в Берліні та Парижі.

«Ми забрали листівки групи Вагнера в Москві. Ми повинні були розклеїти 3 000 листівок у Кракові та Варшаві, але встигли тільки близько 200. Після розклеювання ми повинні були сфотографуватися. Я не хотів займатися пропагандою, я просто хотів заробити грошей», - сказав один із росіян у залі суду і провину свою не визнав, оскільки не усвідомлював, за його словами, наслідків своїх дій. Другого обвинуваченого допитають у суді пізніше.

Під час слухань прокурор Пьотр Крупінскі зачитав обвинувальний висновок. Росіян звинувачують у проведенні вербування на військову найманську службу, заборонену міжнародним правом, та участі в організованому збройному об'єднанні терористичного характеру. Третє обвинувачення стосується шпигунської діяльності в інтересах розвідувальної служби РФ (Служби зовнішньої розвідки) шляхом ведення так званої гібридної війни, зокрема пропагандистської діяльності з метою дестабілізації політичної обстановки.

Захист не побажав коментувати справу на цьому етапі. Прокурор наголосив, що зміст пояснень обвинувачених вказує на зв'язок зі спецслужбами. На думку обвинувачення, питання заробітку також було лише однією з мотивацій. Обвинувачення уточнило, що йдеться про багато інших завдань, які вони виконували на території Франції та Німеччини, пов'язаних із дестабілізацією обстановки в країнах ЄС.

Згідно з поясненнями, даними в прокуратурі, стікери, що вербують групу Вагнера, обвинувачені розвішували, зокрема, в туалетах фастфуду і кафе поруч із ринковою площею Кракова, у Польському музеї авіації, біля музею Шиндлера і в Казімєжі, а у Варшаві, зокрема, у кафе у Старому місті, у парках і біля мостів через Віслу.

Обвинувачені також повинні були повідомляти про місця, де вони залишали стікери. На думку обвинувачення, ця інформація спрямовувалася в російську розвідку.

Андрія Г. і Олексія Т. затримали співробітники Агентства внутрішньої безпеки в серпні 2023 року у Варшаві. Обвинуваченим загрожує до 10 років позбавлення волі. За рішенням суду вони залишаються під вартою до 1 січня 2025 року.

Група Вагнера фінансувалася Кремлем і діяла якнеофіційне збройне формування з 2014 року. Вона була створена під крилом російської військової розвідки. Вагнерівці були присутні в Україні під час анексії Криму та активно діяли на Донбасі у 2014 році. Також вагнерівці з'являлися в Сирії, Африці. Щойно почалася повномасштабна війна, вони були інтегровані в російські військові операції з вторгнення в Україну.

Джерело матеріала
loader