Естонія визнала депортацію кримських татар геноцидом
Естонія визнала депортацію кримських татар геноцидом

Естонія визнала депортацію кримських татар геноцидом

Парламент Естонії затвердив документ, яким визнав масову депортацію кримських татар 1944 актом геноциду. Про це повідомляє естонське видання ERR.

Так, на засіданні Рійгікога було ухвалено документ "Визнання масової депортації кримських татар 1944 року актом геноциду". Його підтримали своїми голосами 83 депутати. Як зазначено у повідомленні, документ передбачає засудження знищення кримських татар та їхнє масове виселення з Криму до Центральної Азії у березні 1944 року, назвавши ці дії результатом спланованої політики тоталітарного радянського режиму.

У заяві наголошується, що Росія в тимчасово окупованому Криму продовжує політику геноциду щодо кримських татар, прагнучи зруйнувати їхню культурну самобутність і знищити історичну спадщину. Також естонський парламент звернувся до міжнародної спільноти із закликом підтримати кримських татар та наполягати на відновленні контролю України над півостровом.

  • 19 травня 2022 року в Канаді палата громад одноголосно визнала масову депортацію кримських татар у 1944 році актом геноциду. Резолюцію підтримали одноголосно.
  • 8 травня Верховна Рада закликала світ визнати геноцидом депортацію кримських татар із Криму 1944 року. "За" проголосувало 317 народних депутатів.
Теги за темою
Естонія кримські татари
Джерело матеріала
loader
loader