Парламент Естонії визнав депортацію кримських татар 1944 року геноцидом
Парламент Естонії визнав депортацію кримських татар 1944 року геноцидом

Парламент Естонії визнав депортацію кримських татар 1944 року геноцидом

Рійґікоґу заявив, що Росія продовжує радянську геноцидну політику щодо кримських татар, маючи намір знищити кримськотатарську ідентичність, їхню історичну та культурну спадщину в Криму.

Парламент Естонії Рійґікоґу визнав геноцидом депортацію кримськотатарського народу з Криму в 1944 році, яку організувала радянська влада. Про це повідомила пресслужба парламенту.

Відповідну заяву подали на голосування 54 естонські депутати, а підтримали її 83 парламентарі.

У своїй заяві парламент Естонії рішуче засуджує винищення кримських татар та їхню масову депортацію з Криму до Центральної Азії в 1944 році, сплановану та проведену тоталітарним радянським режимом.

Крім того, заява наголошує, що Росія продовжує радянську геноцидну політику щодо кримських татар на окупованому півострові, яка має намір знищити кримськотатарську ідентичність, їхню історичну та культурну спадщину.

Парламент засуджує систематичні затримання, тортури, викрадення, заборону навчатися та користуватися кримськотатарською мовою у Криму.

Рійґікоґу закликає міжнародну спільноту продемонструвати солідарність з кримськими татарами і вимагає безумовного відновлення національного суверенітету України над Кримом, наголошуючи, що півострів є невіддільною частиною України.

Відзначимо, Естонія стала шостою країною, яка визначала депортацію кримськотатарського народу радянською владою у 1944 році геноцидом. У липні цього року відповідну резолюцію прийняв Сейм Польщі. Раніше це зробили також Литва, Латвія, Канада та Україна.

Фото: Рійґікоґу

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
Крим Естонія кримські татари
Джерело матеріала
loader
loader