Мінцифра, депутати та профільні асоціації хочуть через законодавчі зміни зберегти спрощену систему оподаткування для провайдерів
Мінцифра, депутати та профільні асоціації хочуть через законодавчі зміни зберегти спрощену систему оподаткування для провайдерів

Мінцифра, депутати та профільні асоціації хочуть через законодавчі зміни зберегти спрощену систему оподаткування для провайдерів

Близько пʼятисот малих інтернет-провайдерів на всій території України, призупиняють діяльність у зв’язку зі скасуванням спрощеної системи оподаткування, - каже виконавчий директор BRDO.

Міістерство цифрової трансформації, депутати та профільні асоціації хочуть підготувати законопроєкт,щоб дропомогти провайдерам зберегти спрощену систему оподаткування. Про це йшлось на 15 жовтня на круглому столі «Шляхи вирішення проблемних питань оподаткування постачальників послуг до мережі Інтернет», повідомляє Офіс ефективного регулювання (BRDO).

За словами виконавчого директора BRDO Олексія Дороганя, близько пʼятисот малих інтернет-провайдерів на всій території України, в тому числі на прифронтових територіях, призупиняють діяльність у зв’язку зі скасуванням спрощеної системи оподаткування

«Втрата таких провайдерів може призвести до відсутності доступу до критичних комунікацій, послаблення стійкості мереж і зростання цін», ⎼  сказав Олексій Дорогань.

Олександр Федієнко, голова підкомітету з питань безпеки у кіберпросторі зазначив, що питання зміни оподаткування носить політичний характер. Він наголосив на  тому, що завдяки роботі малих провайдерів є зв’язок на прифронтових територіях. Однак за найостаннішими даними НКЕК уже1316 субʼєктів вийшли з реєстру регулятору, тобто припинили існування.

Як уже повідомляв «Детектор медіа», на початку 2022 року набув чинності новий закон «Про електронні комунікації». Відповідно попередній профільний закон «Про телекомунікації» втратив чинність. Після цього в Державної податкової служби та самих постачальників послуг виникли розбіжності в регулюванні податкових норм. Через це деякі представники малого та середнього бізнесу, які надають електронні комунікаційні послуги, отримали відмову на своє прохання перевести їх на спрощену систему оподаткування.

Сергій Штепа, заступник голови комітету з питань цифрової трансформації вважає кризовою ситуацію з оподаткуванням та необгрунтованим додаткове податкове навантаження на малих інтернет-провайдерів. На його думку, це призведе до монополізації ринку та погіршення якості зв’язку особливо напередодні зимового періоду. Народний депутат сказав, що готовий зареєструвати відповідний законопроєкт для вирішення проблеми із забороною єдиного податку для малих постачальників доступу до мережі Інтернет, якщо буде спільне рішення індустрії та підтримка Міністерства цифрової трансформації.

Як пише BRDO, за словами Дениса Позднякова, радника Віце-прем’єр-міністра з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій України , у Мінцифри готові розпочати роботу спільно з Мінфіном над законодавчою ініціативою, адже обидва державні органи виступають за прозорість і припинення зловживань спрощеною системою оподаткування на ринку телеком-послуг.

Надія Костриба, експертка Офісу ефективного регулювання представила спільні напрацювання BRDO з профільними асоціаціями щодо зміни законодавства у питанні заборони спрощеної системи оподаткування. За її словами, запропоновані зміни до закону «Про електронні комунікації» унеможливлюють те трактування, яке сьогодні використовується податковою для заборони спрощеної системи для інтернет-провайдерів. Серед них:

  • чітке визначення послуги технічного обслуговування, експлуатації мереж і її ознаки: що саме вважати цією послугою, а що ні. Ця пропозиція базується на наявній практиці, чинних підзаконних актах, що дозволить мати правову визначеність цього питання;
  • визначити, у який спосіб відносити той чи інший вид діяльності до певного зазначеного в законі «Про електронні комунікації» виду послуг, оскільки саме цей закон запроваджує європейську класифікацію, що і є частиною євроінтеграційних зобов’язань України. Це необхідно, щоб унеможливити  нещодавні трактування Державною податковою службою законодавства про електронні комунікації;
  • розглянути можливість запровадити п’яту групу оподаткування саме для послуг доступу до мережі Інтернет, визначити 4% єдиного податку і 4% військового збору, встановивши критерії доходу для цієї групи у 2 млн євро. Такі зміни і збільшать податкові надходження, і допоможуть зберегти спрощену систему оподаткування для малих інтернет-провайдерів. 

Робота із напрацювання законодавчих пропозицій проводилася за сприяння Проєкту “Підтримка цифрової трансформації”, що фінансується USAID та UK Dev. Партнер у реалізації проєкту – BRDO.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку (НКЕК), надала роз’яснення з цього приводу.

Детальніше читайте в матеріалі «Детектора медіа» «Чим загрожує скасування спрощеної системи оподаткування для провайдерів інтернету».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
податки Законодавство
Джерело матеріала
loader
loader