Боротьба за вплив: Китай невдоволений зближенням КНДР і Росії - експосол
Боротьба за вплив: Китай невдоволений зближенням КНДР і Росії - експосол

Боротьба за вплив: Китай невдоволений зближенням КНДР і Росії - експосол

Китай незадоволений поглибленням співпраці Північної Кореї (КНДР) і Росії, заявив посол України в Китайській Народній Республіці (1999-2001 рр.), співголова Українсько-китайської ділової ради Ігор Литвин.

"Ці країни використовують одна одну. Подивіться, Путін до цього не був у Північній Кореї 24 роки. І підписаний у червні договір — це захід вимушений, оскільки Путін потребує озброєння. І я переконаний, що щойно у Північної Кореї закінчиться її старе озброєння, яке вона постачає до РФ, одразу ж закінчаться "принади" відносин між Російською Федерацією і КНДР. Тому що у північнокорейської армії більше брати нічого, хіба що війська", — пояснив Литвин в ефірі телеканалу FREEДОМ.

Він нагадав, що, за даними розвідок, зараз кілька тисяч північнокорейських військовослужбовців проходять підготовку на території Російської Федерації, щоб потім, можливо, брати участь у бойових діях проти України.

"А крім зацікавленості в озброєнні та солдатах, ніякого іншого єднання Росії та Північної Кореї не спостерігається. Де Північна Корея, а де Російська Федерація. Єдине, що це два авторитарні режими", — додав експосол.

Проте таке зближення Північної Кореї з Росією не подобається Китаю, який має свій вплив на КНДР.

"Китаю ця справа не сподобалася. Це чітко простежується. І зараз Китай докладає зусиль, щоб повернути Північну Корею у сферу свого впливу. Треба сказати, що Північна Корея з давніх-давен використовувала ось відносини між Китаєм і Росією у своїх інтересах — вона отримувала і досі отримує матеріальну допомогу і з одного, і з іншого боку. Минулого року товарообіг між Китаєм і Північною Кореєю склав близько 3 млрд доларів, що досить багато", — сказав Литвин.

Виходячи з реакції Пекіна, він припускає, що Північна Корея не узгодила з Китаєм поставки озброєння в Росію, які вона здійснює.

"Видно відразу, що Китай приревнував до цих дій Північної Кореї. Мабуть, це не було погоджено з Китаєм. Я маю на увазі, перш за все, величезні поставки озброєнь до Російської Федерації", — продовжив експосол.

Джерело матеріала
loader