Активність Сонця досягла максимуму – вчені
Активність Сонця досягла максимуму – вчені

Активність Сонця досягла максимуму – вчені

Активність Сонця досягла максимуму – вчені

Це пікова фаза 11-річного циклу активності.

Представники NASA, Національного управління океанічних та атмосферних досліджень (NOAA) та Міжнародної групи з прогнозування сонячного циклу оголосили, що Сонце досягло максимуму у своєму циклі активності. І цей максимум може продовжитись до наступного року, повідомляє Phys.org.

Сонячний цикл – це природний цикл активності нашої зірки. Приблизно кожні 11 років магнітні полюси сонця змінюються місцями, і Сонце переходить зі спокійного стану в активний.

NASA та NOAA відстежують сонячні плями, щоб визначити та передбачити хід сонячного циклу та сонячну активність. Плями на Сонці – це холодніші області, пов'язані з концентрацією магнітного поля. Це видимий компонент активних областей, областей інтенсивних та складних магнітних полів на Сонці, які є джерелом сонячних вивержень.

«Під час сонячного максимуму кількість сонячних плям, а отже, і рівень сонячної активності збільшується. Це збільшення активності дає захоплюючу можливість дізнатися про нашу найближчу зірку, але також викликає реальні ефекти на Землі та у всій нашій Сонячній системі», - заявив Джеймі Фейворс, директор Програми космічної погоди в NASA.

Сонячна активність впливає на умови у космосі, відомі як сонячна погода. Наприклад, вона може вплинути на супутники та астронавтів, які знаходяться в космосі, а також на системи зв'язку та навігації, такі як радіо та GPS, та електромережі на Землі. Коли Сонце активніше, явища космічної погоди стають частішими. Так, в останні місяці північні сяйва на нашій планеті видно набагато південніше, ніж зазвичай, в тому числі, і в Україні.

Наприклад, у травні цього року корональний викид маси (КВМ) запустив хмари заряджених частинок та магнітних полів у бік Землі, викликавши найсильнішу магнітну бурю на Землі за два десятиліття та, можливо, найпотужніші полярні сяйва, зареєстровані за останні 500 років.

«Ця заява не означає, що це пік сонячної активності, який ми побачимо у цьому сонячному циклі. У той час, як Сонце досягло періоду сонячного максимуму, місяць, коли сонячна активність досягне піку на Сонці, не буде визначено протягом місяців або років», - сказав Ель-Саїд Талаат, директор з операцій космічної погоди в NOAA.

Чи настав пік сонячної активності, не можна визначити відразу, оскільки остаточно констатувати його можна тільки після послідовного зниження активності. За прогнозами вчених, фаза максимуму активності триватиме ще близько року, а згодом піде на спад.

Раніше вчені заявили про те, що сказати напевно, чи настав пік сонячної активності можна лише через сім місяців після його завершення.

Джерело матеріала
loader
loader