Зеленська назвала проєкти, які реалізуються для людей із порушеннями зору
Зеленська назвала проєкти, які реалізуються для людей із порушеннями зору

Зеленська назвала проєкти, які реалізуються для людей із порушеннями зору

Сьогодні День білої тростини – міжнародна дата, присвячена правам людей із порушеннями зору. Перша леді Олена Зеленська нагадала про проєкти, які реалізуються в Україні, для того, аби життя людей, які мають такі порушення, було повноцінним.

Про це дружина Президента розповіла у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Сьогодні День білої тростини – міжнародна дата, присвячена правам людей із порушеннями зору. Нагадування про те, що можемо й повинні зробити для їхнього повноцінного життя. Обнадіює, що в Україні вже багато відповідних проєктів», - розповіла Олена Зеленська.

Серед таких проєктів перша леді згадала, що МВС на базі центру «Пуща-Водиця» повертає ветеранам із порушеннями зору орієнтування в просторі та мобільність. Тут відновлюють повсякденні навички, від приготування їжі до пересування містом, вчать користуватися шрифтом Брайля та комп’ютером.

Зеленська назвала проєкти, які реалізуються для людей із порушеннями зору - Фото 1 До Дня білої тростини перша леді перелічила проєкти, які реалізуються для людей із порушеннями зору / Фото: t.me/Olena Zelenska

Міністерство освіти і науки України реалізує проєкт «Точка дотику». Завдяки йому люди, які втратили зір унаслідок війни, – ветерани й цивільні – вчаться та адаптуються до активного життя.

Укрзалізниця в партнерстві з Mastercard адаптувала свій застосунок для людей із порушеннями зору. Купувати квитки тепер можна за допомогою голосового керування.

ПриватБанк здійснив аудит усіх своїх диджитальних сервісів на відповідність міжнародному стандарту доступності.

IT-компанія SoftServe розробляє якраз такі інклюзивні застосунки. В команді, що їх тестує, більшість працівників має порушення зору.

«Нова пошта» відкрила перше безбар’єрне відділення з тактильною навігацією, написами шрифтом Брайля та звуковим маяком.

В Ощадбанку діють уже 23 безбар’єрні відділення та 60 банкоматів, зняти гроші в яких можна завдяки голосовому модулю.

«Як видно, серед переліченого не лише державні, а й бізнесові та громадські ініціативи. Бо побудувати країну без бар’єрів, у якій кожен почувається впевнено й гідно вдома, на вулиці, на роботі – в усіх проявах життя, можна лише разом», - відзначила Олена Зеленська.

Як повідомлялося, Національна стратегія зі створення безбар’єрного простору до 2030 року була ініційована першою леді Оленою Зеленською та ухвалена Кабінетом міністрів у 2021 році. Мета стратегії – створити умови, які допомагають кожній людині, незалежно від статі, віку, походження, стану здоров’я і соціального статусу реалізувати свої права і свободи повною мірою.

Розробка Плану заходів з реалізації Нацстратегії на 2025-2026 роки відбувається за координації Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури. Аналітичний та технічний супровід надає експертний консорціум за участю проєкту «Супровід урядових реформ в Україні» ( SURGe Project) і в координації з радницею-уповноваженою Президента України з питань безбар’єрності за підтримки уряду Великої Британії.

Джерело матеріала
loader
loader