Врожай-2023 приніс українським компаніям утричі більший прибуток від очікуваного
Врожай-2023 приніс українським компаніям утричі більший прибуток від очікуваного

Врожай-2023 приніс українським компаніям утричі більший прибуток від очікуваного

Сумарний прибуток компаній по основних культурах, зібраних у 2023 році, становив 129 дол./га проти 94 дол./га за прогнозом.

Про це Укрінформу повідомили у компанії Agrohub із посиланням на власне дослідження.

“Зокрема, фактичний показник EBITDA (обсяг прибутку до вирахування витрат за відсотками, сплати податків та амортизаційних відрахувань) по основних культурах 2023 року становить 129 дол./га, в тоді як прогнозні значення на початку року були не такі оптимістичні - 94 дол./га. При цьому порівняно з 2022 роком дохід компаній зріс утричі - тоді фактичний EBITDA становив 47 дол./га”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що найбільше зросла прибутковість кукурудзи - до 38 дол./га за підсумками продажу. На початку року аграрії вважали, що вона не буде рентабельною з EBITDA -47 дол./га. Ти більше, що у 2022 році кукурудза була найбільш збитковою культурою.

Дослідження також показало суттєве зростання доходів по ріпаку - 228 дол./га (+32% вище прогнозу ) та соняшнику - 165 дол./га (+33% від прогнозного значення).

Водночас, згідно із результатами дослідження, фактичний результат по пшениці та сої майже не відрізняється від прогнозів, оскільки основний обсяг урожаюбув реалізований у 2023 році. Зокрема, пшениця стала збитковою (-101 дол./га), а продажі сої завершились зі значним прибутком (+378 дол./га).

За даними компанії, фактичні ціни на продукцію виявились на 3,3% вищими за прогнозовані. Найбільше зросла ціна на кукурудзу - на 6,3%. Також істотне зростання фіксується по ріпаку (+5,2%) та соняшнику (+4,3%). Відповідно, по пшениці та сої зміна ціни не значна (+0,8% та -0,2% відповідно).

Керівниця напряму Agrohub Benchmarking Оксана Боброва зазначила, що ціни стали сприятливими завдяки стабільній роботі морського зернового коридору, що дозволило аграріям зекономити на сухопутному транспортуванні. Виробники також адаптувалися до ситуації й оптимально планують витрати на вирощування.

На момент збору даних, врожай усіх вищезгаданих культур, окрім кукурудзи, був реалізований на 95%. Що ж до кукурудзи, у середині липня залишки в середньому становили 20% валового збору.

Дані про рентабельність урожаю-2023 взято з досліджень компанії Agrohub, проведених серед 119 польових компаній загальною площею 1,7 млн га у січні та лютому й з липня до середини серпня 2024 року.

Як повідомляв Укрінформ, за даними дослідження Мінагрополітики, починаючи з липня 2023 року, рентабельність основних видів сільськогосподарських культур в Україні стабільно поліпшується. Утім, виробництво зернових досі не досягло беззбитковості, а прибутковість олійних культур залишається мінімальною.

Джерело матеріала
loader