Українці підтримують ідею створення Уряду національної єдності з залученням всіх політичних сил – КМІС
Українці підтримують ідею створення Уряду національної єдності з залученням всіх політичних сил – КМІС

Українці підтримують ідею створення Уряду національної єдності з залученням всіх політичних сил – КМІС

Українці підтримують ідею створення Уряду національної єдності з залученням всіх політичних сил – КМІС

Об’єднання всіх партійних та позапартійних сил для роботи на країну в суспільстві вважають перспективним.

Створення в Україні Уряду національної єдності, який передбачатиме широку коаліцію парламентських і позапарламентських патріотичних сил, і про необхідність формування якого ZN.UA заявило ще торік, підтримують половина українців. Такі дані соціологічного дослідження опублікував Київський міжнародний інститут соціології.

Фахівці запитали у громадян, чи підтримують вони створення Уряду національної єдності як широкого об’єднання всіх патріотичних сил у парламенті і поза ним. 50% заявили, що ставляться до такої думки позитивно, 33% мають нейтральне ставлення, а 13% сприймають таку ідею негативно.

Ситуація схожа у всіх регіонах країни і близько половини населення (46-53% залежно від регіону) мають прихильне ставлення до такої ініціативи. 

Також підтримують формування коліаційного Кабміну як ті, хто не довіряють президенту Володимиру Зеленському, так і ті, хто йому довіряють.

Як писала редакторка відділу політики ZN.UA Інна Ведернікова у статті «Із Україною в серці. Чому вибори не розв’яжуть проблем держави, що воює, і який вихід є в президента», аби врятувати державу, збалансувати економіку та відновити довіру партнерів президент має об'єднати політиків й піти на коаліційний уряд технократів. До такого уряду варто включити не лише парламентські сили, а й позапаламентські, і ввести в нього професіоналів, які не обов’язково входять до лав партій. Сам би президент мав відсторонитись від діяльності такого уряду та обмежити вплив свого найближчого оточення на його роботу. А от парламент мав би навпаки – активізувати свою діяльність. Такий крок засвідчив би про прагнення президента насамперед врятувати державу, а не задовільнити власні амбіції.

Однак відповідь Володимира Зеленського на пресконференції в грудні 2023 року засвідчила – президент не готовий до такого кроку. Тоді глава державиуникнув відповіді на запитання по суті та заговорив про зменшення Кабміну, а не його переформатування по суті.

Соціологічне дослідженні було проведене Київським міжнародним інститутом соціології 20-27 вересня 2024 року методом телефонних інтерв’ю (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів у всіх підконтрольних уряду України регіонах України серед 1001 респондента. До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролюються владою України, а також серед громадян, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,3) не перевищувала 4,1% для показників, близьких до 50%, 3,5% для показників, близьких до 25%, 2,5% - для показників, близьких до 10%, 1,8% - для показників, близьких до 5%.

Джерело матеріала
loader