У Сумах планують переробляти будівельні відходи від руйнувань
У Сумах планують переробляти будівельні відходи від руйнувань

У Сумах планують переробляти будівельні відходи від руйнувань

У Сумах планують переробляти будівельні відходи від руйнувань, що сталися у місті після російських обстрілів.

Як передає Укрінформ, про це повідомили в Сумській міськраді за підсумками розширеної наради за участі керівництва громади та області, представників обласної військової адміністрації та Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA).

Зокрема йшлося про утилізацію будівельного сміття, яке утворилося на інфраструктурних об’єктах та об'єктах житлового фонду від часу повномасштабного російського вторгнення.

"У межах Проєкту екстреного відновлення та реконструкції JICA вже надало спеціальне обладнання для подрібнення й сепарації (зберігання) будівельних відходів Київській області та Харкову. Надалі планують поширити цю співпрацю й на прикордонну Сумщину, яка зазнає щоденних обстрілів та руйнувань", - йдеться в повідомленні.

Одну з двох стаціонарних ліній з перероблення будівельних відходів, наданих Київщині, JICA готове передати Сумській МТГ.

Для реалізації цього проєкту в Сумах японська сторона висуває низку умов: виділення земельної ділянки для встановлення технологічної лінії та ще однієї – для зберігання вже перероблених компонентів будматеріалів, також - фінансування перевезення устаткування з Київської області до Сумта забезпечення громадою додаткової техніки для роботи цього комплексу (екскаватори, великовантажні автомобілі). Також японські партнери просять обов’язковий затверджений бюджет для утримання й охорони майданчика та навчання персоналу, який працюватиме на цій технологічній лінії.

Для передачі техніки також потрібне відповідне рішення та звернення Сумської міської ради до Київської ОВА, адже йдеться про передачу устаткування з державної власності до комунальної.

За словами в. о. міського голови Артема Кобзаря, всі ці питання наразі в процесі ґрунтовного опрацювання.

"Лінія з перероблення працюватиме на базі КП «Чисте місто». Вже визначені дві земельні ділянки, персонал готовий виїхати на навчання, для департаменту інфраструктури міста передбачені кошти для перевезення лінії до Сум та забезпечення її роботи", – повідомив він.

У міськраді зазначили, що передача технологічної лінії для роботи у Сумах відбудеться після погодження у профільних міністерствах та подальшого прийняття відповідної урядової Постанови.

Як повідомляв Укрінформ за оцінками експертів, в Україні вже накопичилося близько 10-12 млн тонн відходів від руйнувань. Їхній обсяг щоденно збільшується. Як наслідок, відбувається стихійне накопичення та неконтрольоване зберігання небезпечних матеріалів (зокрема азбестовмісних) на тимчасових звалищах, що створює високі екологічні ризики.

Відтак, для кожної області, де відбуваються бойові дії, актуальним є створення загальної системи поводження й управління будівельними відходами від руйнувань.

Теги за темою
Обстріл Японія Будівництво
Джерело матеріала
loader