У Раді відповіли, чи планують запровадити економічне бронювання
У Раді відповіли, чи планують запровадити економічне бронювання

У Раді відповіли, чи планують запровадити економічне бронювання

Про це 24 Каналу розповів член комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський, зауваживши, що сьогодні серед прихильників цієї ідеї немає спільного знаменника, як економічне бронювання має працювати.

Що відомо про економічне бронювання

Як наголосив Веніславський, у всіх форматах економічного бронювання, які обговорюють, є схожий підхід. Згідно з ним працівнику потрібно мати певний рівень зарплати, а підприємство має відрахувати за нього певні податки до державного бюджету. У такому випадку він зможе претендувати на економічне бронювання.

Зрозуміло, що є й противники економічного бронювання. Воно дійсно призведе до ситуації, коли люди з високою зарплатою зможуть уникнути мобілізації.

Розуміємо, що не можна порушити принцип рівності, який закріплений на рівні Конституції. Це може поглибити "розділ" між бідними та багатими. Також є сигнали від військових. Вони також питаються, чи можуть з тих грошей, які вони заробляють, сплатити податки та мати право на звільнення з військової служби. Тому питання дуже чутливе,
– сказав Веніславський.

Станом на сьогодні у Верховній Раді немає голосів на підтримку тієї чи іншої моделі економічного бронювання.

ЗМІ повідомляли, що в Україні тимчасово припинили процедуру бронювання до 15 листопада 2024 року. Нібито президент Володимир Зеленський був незадоволений через бронювання 1,5 мільйона людей.

Джерело матеріала
loader