"Східний щит": Польща відпрацьовує сценарій можливого вторгнення Росії та Білорусі
"Східний щит": Польща відпрацьовує сценарій можливого вторгнення Росії та Білорусі

"Східний щит": Польща відпрацьовує сценарій можливого вторгнення Росії та Білорусі

У Польщі стартували навчання в рамках національної програми стримування та оборони "Східний щит", що направлені на захист країни від можливого вторгнення Росії та Білорусі.

Програма включає підготовку до оборони прикордонних територій шляхом збільшення так званих протидиверсійних можливостей, включаючи побудову системи виявлення, попередження та відстеження на основі мережі базових станцій, передових операційних баз (логістичних хабів), мережі бункерів/укриттів для систем ураження та розвиток інфраструктури для протидронових систем, пише TVP Info.

Для обмеження мобільності противника планується будівництво протитанкових ровів, підготовка підземних мін для підриву доріг і мостів, поглиблення меліоративних каналів, посилення природних умов місцевості.

"Щоб забезпечити мобільність військ, програма передбачає, наприклад, накопичення мостових конструкцій біля водних перешкод, підготовку плацдармів з під'їздами, підготовку осей дорожніх переправ шляхом укріплення берегів і посилення під'їзних шляхів, адаптацію вантажопідйомності вибраних інженерних об'єктів до ваги техніки. Уряд має намір забезпечити безпеку військ і захист цивільного населення шляхом будівництва укриттів з легких або збірних конструкцій, підземних складів боєприпасів і військової техніки, розширення районів оборони", - йдеться у дописі.

Зазначено, що військові відпрацюють такі елементи, як: виявлення противника, зайняття району оборони, відведення спостережного посту, імітація артилерійського вогню противника, перетин польського кордону, спроба подолання протитанкового рову та загородження з бетонних їжаків солдатами противника, вступ у вогневий контакт, спроба обходу загородження та евакуації пошкодженої техніки, вогнева підтримка самохідного міномета RAK.

Постанову про запуск проекту "Східний щит", на реалізацію якого у 2024-28 роках виділено $2,5 млрд, було ухвалено Радою міністрів 10 червня. Згідно з комюніке, "уряд має намір створити всеосяжну оборонну інфраструктуру на східному фланзі НАТО для протидії загрозам з боку Білорусі та Росії".

Джерело матеріала
loader
loader