Платформа «Свідок» розпочинає збір свідчень про російські екологічні злочини в Україні
Платформа «Свідок» розпочинає збір свідчень про російські екологічні злочини в Україні

Платформа «Свідок» розпочинає збір свідчень про російські екологічні злочини в Україні

Зібрані свідчення використають для міжнародної інформкампанії з привернення уваги у світі до російського екоциду.

Платформа Svidok.org, яка дозволяє громадянам створювати нотатки про досвід війни, розпочинає збір свідчень про російські екологічні злочини в України. Про це проєкт повідомив у дописі на своїй фейсбук-сторінці.

«Свідчення українців будуть використані у масштабній міжнародній інформаційній кампанії для привернення уваги світу до російського екоциду. Розголос надзвичайно важливий!», — зазначено у дописі.

Платформа «Свідок» розпочинає збір свідчень про російські екологічні злочини в Україні - Фото 1

скриншот з сайту Svidok.org

Йдеться про свідчення, які стосуються:

  • пошкодження та мінування заповідників та водних ресурсів;
  • підрив Каховської ГЕС;
  • забруднення Азовського та Чорного морів;
  • масову загибель дельфінів та іншої флори і фауни внаслідок бойових дій у Чорному морі.
  • удари по нафтобазах, заводах, хімічних підприємств;
  • використання фосфорних та касетних боєприпасів;
  • забруднення ґрунтів, пожежі на полях;
  • вбивство тварин.

«Одним із нещодавніх злочинів Hосії є забруднення річки Сейм, що тече Сумщиною та Чернігівщиною і впадає у Десну. Є небезпека, що отруйні води можуть дістатися Києва.

Збір таких даних важливий для документування злочинів. Це цілком анонімно. Ваше слово справді має значення!», — зазначено у дописі.

Поділитися інформацією про екоцид можна на сайті Svidok.org або через телеграм-бот @SvidokNoteBot.

Зазначимо, платофрма Svidok.org була створена фундацією «AI for Good», щоб кожен громадянин України завантажити фото- та відеодокази та розповісти про екоцид росіян в Україні. Свої нотатки на платформі можна робити приватними, публічними або доступними лише для журналістів та розслідувачів.

У червні директор фундації «AI for Good» Джеймс Ходсон та міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець підписали меморандум про співробітництво із міністром платформи Svidok.org у зборі доказів екологічних російських воєнних злочинів.

Свідчення з платформи передають Міжнародному кримінальному суду та Офісу Генерального прокурора у базу доказів воєнних злочинів.

Інформаційну підтримку платформі надають Міністерство культури та інформаційної політики України, усі Обласні військові адміністрації, Офіс генерального прокурора.

Фото: ілюстративне / проєкт «Свідок»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader