Канада висилає дипломатів Індії, пов’язуючи їх з убивством лідера сикхів
Канада висилає дипломатів Індії, пов’язуючи їх з убивством лідера сикхів

Канада висилає дипломатів Індії, пов’язуючи їх з убивством лідера сикхів

Канада висилає дипломатів Індії, пов’язуючи їх з убивством лідера сикхів - Фото 1

Індія заперечує звинувачення й у відповідь висилає канадських дипломатів.

У понеділок, 14 жовтня, Канада вислала шістьох індійських дипломатів, у тому числі головного дипломатичного представника, пов’язуючи їх з убивством лідера сикхів та заявивши про ширші зусилля, спрямовані на переслідування індійських дисидентів, повідомляє Reuters.

Індія у відповідь наказала вислати шістьох канадських дипломатів і заявила, що відкликала свого представника з Канади.

Дипломатичний скандал свідчить про значне погіршення відносин між двома країнами. Ситуація загострилася після того, як прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив минулого року про докази причетності індійських агентів до вбивства лідера сикхів Хардіпа Сінгха Ніджара на канадській території.

“Уряд тепер має чіткі й переконливі докази того, що агенти уряду Індії займалися і продовжують займатися діяльністю, яка становить значну загрозу громадській безпеці”, – заявив Трюдо на пресконференції, додавши, що ця діяльність включала таємні методи збору інформації, примус, а також причетність до більш ніж десятка погроз і насильницьких дій, включаючи вбивства.

Канадська поліція заявила, що уряд Індії розпочав широку кампанію проти індійських дисидентів, включаючи вбивства і шантаж, а також використовував організовану злочинність для нападів на південноазійську громаду в Канаді та втручався в демократичні процеси.

“Рішення про висилку цих осіб було прийнято з великою обережністю і тільки після того, як поліція зібрала достатньо чітких і конкретних доказів”, – йдеться в заяві Міністерства закордонних справ Канади.

Індія заперечує такі звинувачення. У Нью-Делі попросили шістьох канадських дипломатів залишити країну до суботи,19 жовтня. Індія також заявила, що відкликає своїх дипломатів з Канади, оскільки не впевнена в їхній безпеці.

Міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі сказала, що уряд її країни звернувся до Індії з проханням позбавити дипломатичного імунітету шістьох осіб, щоб канадські слідчі органи могли допитати їх. Але оскільки Індія не пішла на співпрацю, довелося вислати дипломатів.

Канада відкликала понад 40 дипломатів з Індії в жовтні 2023 року після того, як у Нью-Делі попросили Оттаву скоротити свою дипломатичну присутність.

Канада є домом для майже 800 тисяч сикхів, багато з яких живуть у Сурреї та Брамптоні, передмісті Торонто. Деякі канадські сикхи підтримують рух за незалежність Халістану, який прагне створити суверенну державу в північному індійському штаті Пенджаб. Уряд Індії засуджує цей рух і вже давно звинувачує Канаду в переховуванні “сикхських сепаратистів”. // Дзеркало тижня

Tweet
Джерело матеріала
loader
loader