Чи можна вільно подорожувати з тимчасовим захистом, якщо "безвіз" вичерпано: відповідь
Чи можна вільно подорожувати з тимчасовим захистом, якщо "безвіз" вичерпано: відповідь

Чи можна вільно подорожувати з тимчасовим захистом, якщо "безвіз" вичерпано: відповідь

Чи можна подорожувати з тимчасовим захистом, як працює безвіз під час війни та інші важливі нюанси для українців за кордоном, розповів Visit Ukraine.

Тимчасовий захист для українців у 2024 році

Тимчасовий захист – це особливий статус, наданий українцям у країнах ЄС через військову агресію Росії. Згідно з Директивою про тимчасовий захист 2001/55/EC, він дозволяє легально перебувати в країні ЄС, надає доступ до медичної допомоги, освіти та ринку праці, але має обмежений термін дії (зазвичай 1 рік з можливістю продовження).

Європейський Союз оголосив про продовження тимчасового захисту для українських біженців у більшості країн-членів до 4 березня 2025 року. Це стосується всіх українців, які отримали статус після початку російської агресії у 2022 році. Однак чиновники застерігають, що правила можуть відрізнятися в різних країнах.

Важливо! Деякі країни можуть скасувати тимчасовий захист, якщо особа виїжджає з країни на тривалий період (наприклад, понад 3 місяці). Це особливо актуально для таких популярних серед українських біженців країн, як Польща, Німеччина та Чехія.

Як працює безвіз для українців під час війни?

Безвізовий режим для громадян України продовжує діяти разом із тимчасовим захистом. Ця домовленість дозволяє українцям подорожувати до країн Шенгенської зони без необхідності отримання в'їзної візи до місця призначення.

Безвізовий режим дозволяє короткострокове перебування в деяких країнах-членах ЄС та інших країнах Шенгенської зони тривалістю до 90 днів протягом 180-денного періоду. Ці дні відраховуються від дати першого в'їзду на територію Шенгенської зони.

При цьому слід пам'ятати, що дні безвізу "не гумові", й мають властивість вичерпуватися.

Як перевірити дні безвізу?

  • використовуйте офіційний калькулятор Шенгену для підрахунку днів;
  • пам'ятайте про правило 90/180 для українців;
  • дні безвізу не "обнуляються" з нового року, а рахуються в межах рухомого 180-денного періоду.

Що треба знати про подорожі по безвізу з тимчасовим захистом
Що треба знати про подорожі по безвізу з тимчасовим захистом / Фото Unsplash

Подорожі з тимчасовим захистом: можна чи ні

Особи з тимчасовим захистом повинні знати, що їхня можливість подорожувати після закінчення безвізових днів залежить від конкретних обставин. Мандрівникам рекомендується ретельно оцінити свою ситуацію, перш ніж будувати будь-які плани.

Майте на увазі:

  • тимчасовий захист не замінює шенгенську візу;
  • з тимчасовим захистом можна вільно пересуватися в межах Шенгенської зони на короткі терміни (до 90 днів);
  • для тривалого перебування в іншій країні ЄС може знадобитися дозвіл або нова реєстрація тимчасового захисту.

Дні безвізу вичерпано: що робити

  • Отримання шенгенської візи

Українцям слід пам'ятати, що після закінчення безвізового періоду їм може знадобитися отримати шенгенську візу. Станом на 2024 рік процес отримання візи для українців залишається незмінним, однак при розгляді заявок буде враховуватися воєнний стан, який триває в Україні.

  • Продовження тимчасового захисту

Особам, які мають статус тимчасового захисту в країнах ЄС, необхідно вчасно продовжувати свої дозволи. Якщо цього не зробити, це може призвести до ускладнення їхнього правового статусу в ЄС.

  • Перевірка правил конкретної країни

У різних країнах існують різні правила перебування громадян України. Для отримання найактуальнішої інформації рекомендується звертатися до офіційних вебсайтів посольств або міграційних служб.

Тож українцям рекомендується уважно стежити за кількістю днів перебування в Шенгенській зоні та дотримуватися всіх міграційних правил країни, де вони отримали тимчасовий захист.

Нерідко закордоном виникає потреба негайно здійснити грошовий переказ рідним додому. Не кожен сервіс, що є сьогодні на ринку, може гарантувати швидкість надсилання коштів – інколи операція може тривати декілька днів. Але це не про TransferGo! З ним гроші надійдуть за мить.

Джерело матеріала
loader
loader