Запуск нової системи в'їзду-виїзду до ЄС знову відклали: що цього разу
Запуск нової системи в'їзду-виїзду до ЄС знову відклали: що цього разу

Запуск нової системи в'їзду-виїзду до ЄС знову відклали: що цього разу

Як заявила комісар ЄС з питань внутрішніх справ Ілва Йоханссон, система не запрацює 10 листопада, як планувалося. Про це повідомляє Euronews.

Запуск нової системи EES знову відклали

Європейська комісія оголосила про відтермінування на невизначений термін запровадження системи в'їзду/виїзду (EES), автоматизованої системи реєстрації, призначеної для короткострокових подорожей. Спочатку запланована на 10 листопада дата запуску була відкладена, а нових термінів поки що не повідомляється.

10 листопада більше не обговорюється. Нового графіка поки немає, але розглядається можливість поетапного запровадження,
– заявила Йоханссон.

Комісарка із внутрішніх справ ЄС Ільва Йоханссон також висловила побоювання щодо стійкості системи. Як альтернатива, за її словами, ЄС міг би запровадити нову систему поетапно, "крок за кроком, а не відразу на всіх пунктах перетину кордону".

Однак, такий підхід не передбачений чинним законодавством, і для його реалізації потрібно буде внести правки до юридичних документів.

Що система означатиме?

Комплексна реформа щодо модернізації перевірок паспортів неодноразово відкладалася протягом восьми років. Застосовувати такий спосіб реєстрації планують до громадян країн, які не входять до ЄС, які приїжджають до Євросоюзу з візитами, у відпустку чи відрядження та залишаються в зоні до 90 днів протягом 180-денного періоду.

Після запуску системи туристи мають надати свої паспорти, а також сфотографуватися та просканувати відбитки пальців.

Збір біометричних даних та обмін інформацією в режимі реального часу покликані допомогти владі боротися з простроченнями короткострокових віз та шахрайством.

Реформу ухвалять усі держави-члени ЄС, за винятком Кіпру та Ірландії, а також чотири країни-учасниці Шенгенської зони – Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія та Швейцарія. Паспорти на Кіпрі та в Ірландії, як і раніше, штампуватимуть вручну.

Джерело матеріала
loader