За візит білоруського диктатора Лукашенка в Абхазию йому подарували 20 га землі біля моря – розслідування
За візит білоруського диктатора Лукашенка в Абхазию йому подарували 20 га землі біля моря – розслідування

За візит білоруського диктатора Лукашенка в Абхазию йому подарували 20 га землі біля моря – розслідування

Розслідувачі з'ясували, що ціна ризику благополуччям країни - двісті тисяч квадратних метрів на узбережжі Чорного моря. У ланцюжку, що веде до Лукашенка, - його колишні охоронець і завгосп.

Додаткові санкції та колапс білоруської економіки – так Олександр Лукашенко описував наслідки визнання Мінськом Абхазії. Попри це 2022 року він відвідав самопроголошену республіку, а потім прийняв із візитом-відповіддю її главу. Поїздку не анонсували, а деталі переговорів не розкривали. У цьому розслідуванні БРЦ розібрався, що могло стояти за зустріччю в Піцунді. Розслідувачі з’ясували, що ціна ризику благополуччям країни – двісті тисяч квадратних метрів на узбережжі Чорного моря. У ланцюжку, що веде до Лукашенка, – його колишні охоронець і завгосп.

Матеріал підготував Білоруський розслідувальний центр в партнерстві з Об’єднанням колишніх силовиків Білорусі BelPol, телеканалом “Белсат”, за підтримки “Кіберпартизан”. 

У вересні 2022 року Олександр Лукашенко несподівано відвідав Абхазію і зустрівся з її лідером Асланом Бжанія. Білоруський тиран став главою другої, після Росії, міжнародно визнаної держави, який відвідав невизнану, зокрема Білоруссю, республіку з офіційним візитом. Раніше Лукашенко неодноразово заявляв, що визнання Абхазії завдало б Мінську занадто великої шкоди, а російська сторона, за його словами, не була готова компенсувати можливі наслідки;

За радянських часів Абхазія була популярним курортом на Чорному морі, залучаючи щорічно сотні тисяч туристів.

Після розпаду СРСР регіон оголосив про незалежність, що призвело до війни з Грузією 1992-1993 років. За її підсумками Абхазія виявилася де-факто незалежною від Тбілісі, але потрапила в міжнародну ізоляцію. У 2008 році, після російсько-грузинської війни, Росія визнала її незалежність, проте більшість країн, за винятком Нікарагуа, Венесуели, Сирії та Науру, продовжують вважати цей регіон частиною Грузії. Визнання Абхазії загрожує міжнародними санкціями і розривом дипломатичних відносин із Тбілісі.

Однак, як з’ясував БРЦ, знайшлася причина, значимість якої для Лукашенка перевищила можливі ризики для країни. Причина – з ознаками корупції.

Обіцянки, що перевищують абхазький бюджет

За підсумками візиту Олександра Лукашенка до Абхазії сторони обмінялися заявами про наміри розвивати співпрацю. Однак подробиць цих планів не розкривали.

Зате з’явилося важливе для цього розслідування і розуміння причини візиту рішення Кабінету міністрів Абхазії. Наступного дня після поїздки Лукашенка, 29 вересня 2022 року, прем’єр невизнаної республіки схвалив пропозицію про передачу ТОВ “Перлина 2010” прибережної земельної ділянки площею 20 га. Для порівняння – це майже три площі Незалежності в Мінську.

За візит білоруського диктатора Лукашенка в Абхазию йому подарували 20 га землі біля моря – розслідування - Фото 2

Джерело: БРЦ /Олександр Лукашенко, Аслан Бжанія

Через місяць на абхазькому телебаченні вийшов сюжет, у якому повідомили про виділення цих 20 га землі для реалізації великого інвестиційного проекту. За ним, у селі Киндиг Очамчирського району мають побудувати санаторно-курортний комплекс.

“Запланований обсяг інвестицій – 15 млрд рублів. ТОВ “Жемчужина 2010″ зареєстровано в Абхазії і на 90% належить громадянину Білорусі, на 10% громадянину Абхазії”, – ішлося в матеріалі.

15 млрд російських рублів (майже $260 млн за курсом на 29 вересня 2022 року) – це більше річного бюджету всієї Абхазії. У 2022-му його видаткова частина склала близько 13,3 млрд російських рублів. Для порівняння, на будівництво автозаводу “БелДжи” 2015 року Китай надав Білорусі кредит на $100 млн менше.

За візит білоруського диктатора Лукашенка в Абхазию йому подарували 20 га землі біля моря – розслідування - Фото 3

Джерело: БРЦ

Екс-охоронець Лукашенка і таємничий абхаз

БРЦ дізнався, кому саме належить “Жемчужина 2010”. У виписці з Єдиного державного реєстру юридичних осіб Абхазії вказані два власники: білоруська фірма “Термалія” і громадянин Абхазії Квіцинія Дато Раулієвич.

За візит білоруського диктатора Лукашенка в Абхазию йому подарували 20 га землі біля моря – розслідування - Фото 4

ТОВ “Термалія” було зареєстровано в Мінську 22 липня 2022 року – за два місяці до візиту Лукашенка в Абхазію. Її директором і єдиним власником виявився Романовський Олександр Анатолійович, колишній співробітник Служби безпеки Олександра Лукашенка.

За візит білоруського диктатора Лукашенка в Абхазию йому подарували 20 га землі біля моря – розслідування - Фото 5

В одному з попередніх розслідувань БРЦ з’ясував, що Романовський був співвласником ТОВ “Глобалкастом”. Ця компанія пов’язана з найближчим соратником і екскерівником Управління справами Лукашенка Віктором Шейманом;

За візит білоруського диктатора Лукашенка в Абхазию йому подарували 20 га землі біля моря – розслідування - Фото 6

Джерело: БРЦ / Олександр Романовський, Віктор Шейман 

Отримати коментар у Романовського нам не вдалося – у компанії “Термалія” немає електронної пошти, на телефонні дзвінки він не відповів.

Про другого власника “Жемчужины 2010” – Дато Квіцинії – практично немає інформації у відкритих джерелах. Єдина згадка, яку нам вдалося знайти, – затримання за водіння в нетверезому вигляді 2017 року. Його непублічність наштовхнула нас на думку, що Квіцинія може бути номінальним власником компанії, який приховує інтереси інших осіб/

Впливовий місцевий клан із кримінальними зв’язками

Дато Квіцинія підтвердив наші підозри. У розмові з журналістом БРЦ він зізнався, що не керує компанією і був потрібен тільки для оформлення документів;

“Я взагалі не в курсі… Папери, по-моєму, на мене зроблено. Я навіть не в курсі, що там роблять, що не роблять”, – сказав він.

Співвласник “Перлини 2010” додав, що йому заплатили невелику суму за формальну участь: “За дорогу, що я їздив, мої послуги, а так, щоб мені заплатили… особливо великої суми не дали”.

Також Квіцинія повідомив журналісту БРЦ контакт людини, на яку він виписав генеральну довіреність. Ним виявився Зорік Чконія – колишній польовий командир часів грузино-абхазького конфлікту, який отримав звання “Герой Абхазії”. На момент публікації він обіймає посаду голови селища Киндиг, де розташована ділянка, виділена для проекту “Перлина 2010”. Як “Герой Абхазії” Зорік Чконія входить до неформального консультативного органу, з яким абхазький президент проводив наради щодо важливих для країни рішень (востаннє – у вересні 2022 року).

Є й інші факти, які вказують на його зв’язки з Асланом Бжанія. Обидва вони родом з Очамчирського району. Бжанія народився у селі Тамиш, що розташоване за 5 км від Киндига. За словами одного з представників ринку нерухомості, президент Абхазії просуває розвиток рідного району. У 2017 році він балотувався від Киндига в депутати, а Зорік Чконія очолював на тих виборах місцеву виборчу комісію.

БРЦ намагався зв’язатися із Зориком Чконією, але він не відповів на телефонні дзвінки та повідомлення в месенджерах.

Родині Чконія належить ключовий актив у районі – термальні джерела, якими славиться Киндиг. Заснував курортний комплекс із цими джерелами Нугзар Чконія, брат Зорика.

Нугзар виїхав з Абхазії до грузино-абхазької війни 1992-1993 років, проте регулярно приїжджає в регіон. ЗМІ називають його довіреною особою кримінального авторитета на прізвисько “Полтава”, який, як затверджується, до вересня 2017 року контролював “общак” в Одесі.

В Одесі деякий час жив і номінальний співвласник “Перлини 2010” Дато Квіцинія, який, судячи з соцмереж, є племінником братів Чконія. Зорік Чконія, згідно з його профілем в “Однокласниках”, закінчив Одеський політехнічний університет.

Із цим містом пов’язаний і Віктор Шейман. Під Одесою народився його син, а в самому місті продовжують жити родичі його колишньої дружини. На одну з них, Анну Хмелевську, була зареєстрована пов’язана з Шейманом компанія “Глобалкастом”.

“Перлина” Шеймана

Саме Віктор Шейман і його люди, а не клан Чконія або сам Олександр Романовський, фактично керують “Жемчужиной 2010”. Про це свідчить листування з офіційними особами Абхазії. БРЦ дізнався про це завдяки документам, наданим Об’єднанням колишніх силовиків Білорусі BelPol.

В одному з листів за квітень 2023 року міністр з податків і зборів Абхазії називає “керуючим партнером компанії ТОВ “Жемчужина 2010″” Миколу Селіванова. За 7 місяців до цього він обіймав посаду першого заступника керуючого справами Лукашенка. Його безпосереднім начальником із 2013 до 2021 року був Віктор Шейман.

За візит білоруського диктатора Лукашенка в Абхазию йому подарували 20 га землі біля моря – розслідування - Фото 7

В одному з розслідувань журналісти розповідали, що після звільнення з державної служби Селіванов продовжив працювати на Шеймана, керуючи його приватними бізнес-проєктами.

За візит білоруського диктатора Лукашенка в Абхазию йому подарували 20 га землі біля моря – розслідування - Фото 8

Джерело: БРЦ / Микола Селіванов, Зорик Чконія 

В іншому документі, теж від квітня 2023-го, міністр закордонних справ Абхазії звертається до самого Віктора Шеймана, називаючи його “спеціальним представником президента Республіки Білорусь”. У листі обговорюється питання уникнення подвійного оподаткування для резидента Абхазії – ТОВ “Жемчужина 2010”.

За візит білоруського диктатора Лукашенка в Абхазию йому подарували 20 га землі біля моря – розслідування - Фото 9

Шейман, який не обіймає з червня 2021 року офіційних посад, був присутній на зустрічі Лукашенка з Бжанією в Абхазії у вересні 2022 року та під час відповідного візиту абхазького лідера до Мінська в лютому 2023-го.

Будівництво так і не почалося

Під час обговорення виділення ділянки в жовтні 2022 року депутати парламенту Абхазії застерігали, що, якщо протягом трьох років не почнеться будівництво, землю можуть вилучити в інвестора. Однак через два роки після передання ділянки “Перлині 2010” зведення курортного комплексу так і не почалося. На супутникових знімках, зроблених наприкінці серпня 2024 року, видно, що територія залишається неосвоєною.

Водночас проєкт може вважатися розпочатим, навіть якщо діяльність на ділянці буде номінальною, пояснили БРЦ у компанії “Абхазькі проєкти”: “Ніхто не вимагатиме, щоб за три роки побудували серйозний готель… Має бути якийсь рух, наприклад, зроблено огорожу”.

Що збираються робити з ділянкою Шейман і його люди, на момент публікації   з’ясувати не вдалося. На те, що повертати землю абхазькій владі вони не збираються, побічно вказує регулярна сплата податку на землю. За 9 місяців 2023 року вийшло близько $4 тис.

При цьому вартість ділянки може становити мільйони доларів. У районі села Киндиг вона варіюється залежно від близькості до моря. Наприклад, 1 га землі за сто метрів від води продається за 31 млн російських рублів (близько $320 тис.). Виходячи з цієї вартості, можна припустити, що територія площею 20 га коштуватиме приблизно $6,4 млн. Ділянка “Перлини 2010” розташована безпосередньо на березі Чорного моря, і, найімовірніше, її ціна ще вища.

Автор: Олексій Алексєєв 

Джерело: Білоруський розслідувальний центр

 

Tweet
Джерело матеріала
loader
loader