В Італії створили арсенал на колесах з лазером, APKWS, гарматою, кулеметом та РЕБ
В Італії створили арсенал на колесах з лазером, APKWS, гарматою, кулеметом та РЕБ

В Італії створили арсенал на колесах з лазером, APKWS, гарматою, кулеметом та РЕБ

Замість вибору що краще італійці створили справжній арсенал на колесах, який має випалювати дрони лазером, трощити їх з 30-мм автоматичної гармати, збивати зенітними ракетами та глушити комплексом РЕБ, робоча назва “комбайну” – C-UAS DE Stryker

Джерело: Defence Express

Поки хтось вирішує який засіб протидії дронам найбільш ефективний в італійському оборонному конгломераті Leonardo вирішили встановити майже всі можливі варіанти на шасі Stryker. На ній розмістилась автоматична гармата, комплекс РЕБ, пускова для зенітних ракет, а також справжній бойовий лазер, який має пропалювати дрони.

І саме такий варіант протидронової бойової машини пропонується армії США, яка зараз знаходиться на стадії дослідної експлуатації аналогічних, але менш озброєних машин, наприклад, лише з лазерами, або A1 IM-SHORAD – “наземний” Apache з Hellfire та Stinger чи новий M-LIDS, який має майже тотожний набір інструментів, але без лазера.

У новому відео від Leonardo ця машина отримала назву Counter-Uncrewed Aerial Systems Directed Energy Stryker (C-UAS DE Stryker), хоча вона не розкриває увесь потенціал розробки.

При цьому Leonardo є більше інтегратором готових рішень, а не розробником кожного компоненту цієї системи. І мова звісно не йде про те, що сама платформа у вигляді Stryker від General Dynamics, а якщо копнути ще глибше – варіант Piranha III від швейцарської Mowag.

Справа в тому, що всі оголошені засоби протидії дронам результат роботи інших компаній і це вже готові рішення. А загалом мова йде про сім основних партнерів Leonardo. Наприклад, сам бойовий лазер – LOCUST від американської BlueHalo з потужністю 26 кВт.

Бойовий модуль з автоматичною гарматою – R400 від австралійської EOS, яка постачає свої бойові модулі в Україну. У цьому варіанті він оснащений 30-мм автоматичною гарматою XM914 та кулеметом, а ефективним протидроновим засобом його робить система управління вогнем.

Вибір APKWS, які є розробкою британської BAE, у ролі зенітних ракет є дешевим та прагматичним рішенням, заснованим на реальному досвіді Сил оборони України, які використовують ці ракети для боротьби з дронами на таких системах, як Vamipre. Саме вони стали доволі ефективними шахеодбійками, які вже з лютого 2024 року захищають українське небо.

На додачу до всього цього на C-UAS DE встановлений комплекс РЕБ, якому у відео взагалі не приділено уваги. Водночас коли мова йде про такі комплекси варто пам’ятати, що перед тим як знищити ціль її необхідно помітити.

А за це відповідає відповідний комплекс пеленгування, а також система малогабаритних РЛС MHR з АФАР від самого Leonardo. Вони вже активно використовуються для задач виявлення БПЛА на стройових машинах, наприклад на вже згаданих IM-SHORAD.

Водночас поки мета демонстрації C-UAS DE Stryker – виключно звернути увагу, бо зараз армія США, і не лише вона, активно шукає дійсно ефективний протидроновий засіб для захисту сухопутних військ на марші, у пунктах дислокації та всіх стадіях бою.

Джерело матеріала
loader