USDA дало прогноз розвитку свинарства та скотарства в Україні
USDA дало прогноз розвитку свинарства та скотарства в Україні

USDA дало прогноз розвитку свинарства та скотарства в Україні

В Україні 2025 року скоротиться поголів’я великої рогатої худоби та свиней.

Такий прогноз зробили аналітики Міністерства сільського господарства США (USDA).

Фахівці вважають, що 2025 року більшість поголів'я великої рогатої худоби в Україні залишатиметься молочним та подвійного призначення. Водночас поголів'я ВРХ продовжить тридцятирічну тенденцію до скорочення. Історично склалося так, що експорт живих тварин зменшувався зі скороченням поголів'я.

Виробництво яловичини майбутнього року скоротиться через зменшення поголів'я тварин. Споживання яловичини залишатиметься пригніченим після уповільнення, яке розпочалося наприкінці 2023 року. Фахівці вважають, що за підсумками 2024 року Китай залишиться основним напрямком збуту української яловичини, хоча його частка зменшиться. 

Водночас галузь свинарства України 2025 року не продовжить оптимістичний рух, який розпочався поточного року. 

«Початкове поголів'я свиноматок у 2024 році було вищим, ніж очікувалося, після потрясінь на ринку протягом 2023 року, а українські виробники значно розширили свої операції з відгодівлі. Ціни на свиней досягли піку в квітня 2024 року, і подальше падіння, ймовірно, призведе до зниження запасів свиней до кінця року, хоча забій буде досить значним. Ця тенденція, ймовірно, збережеться і в 2025 році з меншими запасами та меншим забоєм», — прогнозують у USDA.

Споживання свинини залишатиметься високим 2025 року завдяки падінню цін на свинину та надлишковій пропозиції. Очікується, що імпорт відновиться, але залишиться обмеженим. Розвиток експорту стримуватиме збільшення випадків африканської чуми свиней (АЧС).

«Кількість випадків АЧС помітно зростає, що ставить під загрозу комерційне виробництво та торгівлю», — підсумували у USDA.

Джерело матеріала
loader