У посольстві Литви презентують віртуальний музей фортеці Тягинь
У посольстві Литви презентують віртуальний музей фортеці Тягинь

У посольстві Литви презентують віртуальний музей фортеці Тягинь

У посольстві Литовської Республіки в Україні цього тижня відбудеться презентація віртуального музею фортеці Тягинь.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомила керівниця інформаційного ресурсного центру «Правовий простір», голова правління Херсонської міської громадської організації «Культурний центр Україна - Литва» Наталя Бімбірайте.

У посольстві Литви презентують віртуальний музей фортеці Тягинь - Фото 1

«17 жовтня о 17.00 у приміщенні посольства Литовської Республіки в Україні відбудеться презентація віртуального музею фортеці Тягинь - спільної культурної спадщини українського, литовського та кримськотатарського народів», - зазначила Бімбірайте.

Вона нагадала, що фортеця Тягинь - пам’ятка археології національного значення, розташована в Тягинській громаді у Херсонській області на правому березі Дніпра. Фортеця належала до фортифікацій, побудованих за часів Великого князівства Литовського, і датується XIV-XV ст.

У посольстві Литви презентують віртуальний музей фортеці Тягинь - Фото 2

Вона стала відомою завдякивідкриттям і знахідкам Південної середньовічної експедиції Інституту археології НАН України (2016-2021 рр.). Волонтери приїжджали на розкопки в Тягинь із різних куточків України і Литви.

У 2022 році село Тягинка було окуповане російськими військами, згодом визволене, але й досі громада щодня потерпає від обстрілів росіян з лівобережжя.

У 2024 році науковці та громадські організації з Херсона оцифрували колекцію артефактів, дивом урятовану з пограбованого окупантами краєзнавчого музею в Херсоні, і створили 3D-модель фортеці Тягинь. Тож тепер ця спадщина стане доступною для України та світу.

Як повідомляв Укрінформ, проєкт «Фортеця Тягинь - форпост європейської історії українського Півдня», у межах якого створили віртуальний музей, з’явився як продовження шестирічного дослідження, експедицій до повномасштабного вторгнення Росії.

Фото: Культурний центр «Україна - Литва»

Джерело матеріала
loader