План "останнього шансу" від Зеленського
План "останнього шансу" від Зеленського

План "останнього шансу" від Зеленського

Необхідну реформу командування ЗСУ можна провести виключно разом зі зміною всієї системи управління країною.

На Заході і, відповідно, у нас з’явилося багато публікацій, що горезвісний план "Території в обмін на припинення вогню" начебто пішов у реалізацію. А "Форбс" навіть у конспірологію вдався — що такий план призведе в Україні до воєнного перевороту, який вчинять націоналісти з ЗСУ, і це відкриє агресору шлях на Київ.

Все воно майже так, але зовсім не так.

Штати зараз застигли у розкаряці, навіть, не пам’ятаю, коли вони ще були у такій незручній політичній позі. Справа у тому, що Д. Трамп вважає, що в інтересах США він має діяти лише після того, як знову стане президентом. А до цього головним для нього є власний інтерес, який у тому, щоб у Білий Дім повернутися. За рахунок навіть неджентльменської політтехнології — переможців же ж не судять. Тим більше, він переконаний, що перемогу у 2020 році в нього вкрали.

Тому Трамп використає на свою користь будь-які конкретні дії Білого Дому щодо України. Наприклад, нададуть нам дозвіл на використання далекобійної зброї — Трамп почне лякати американських виборців, що всім гаплик, ядерній апокаліпсис розпочався, і тільки він, Трамп, здатен зупинити це жахіття. Або Білий Дім, припустимо, дослухається до спікера Конгресу М. Джонсона і згорне підтримку України. Тоді Трамп з тією ж викривальною люттю буде звинувачувати Білий Дім у тому, що втягнув США у авантюру, витратив страшенні гроші, нічого не досягнув і зганьбив країну назавжди. І тільки він, Трамп, зможе цю поразку перетворити на перемогу, домовившись про мир... А там різниця у рейтингах всього в 1-2%, будь-яка резонансна заява може вплинути.

Відповідно, Дж. Байден і К. Гарріс обмежуються лише словами, уникаючи дій. Байден навіть на Рамштайн не хоче приїжджати, щоб уникнути будь-яких рішень і не підставлятися.

У цих умовах В. Зеленський вирушив у турне по Європі с наміром домовитися з лідерами ЄС про воєнну і фінансову підтримку України за умови, що Штати можуть свою підтримку істотно зменшити. Фактично, український "План перемоги" зводиться до прохання: "Дайте нам реальну можливість довоювати до кінця 2025 року, і ми виженемо агресора зі значної частини окупованих територій. А якщо в нас не вийде, то ми будемо згодні на будь-які умови припинення бойових дій, які нам запропонують наші партнери".

Кінець 2025 року — не випадковість. За багатьма оцінками, саме тоді у обох сторін війни майже вичерпаються ресурси на її продовження. В України — не буде кому поповнювати ЗСУ, звісно, якщо не почнуть мобілізувати не глядачів концертів, а зайвих чиновників і мажорів. Але у це віриться навіть менше, ніж у прозріння путіна, після якого він добровільно виведе російські війська з України.

А у недоімперії до кінця 2025 року практично скінчиться старе озброєння на складах, щоб його розконсервовувати, і гроші, щоб виробляти нове у достатній кількості і платити тим, хто служить у тамтешньому війську. Це все за умови, що Китай раптом не почне допомагати росії по-справжньому, хоча передумов для цього не спостерігається.

Турне "Останнього шансу" від В. Зеленського може бути успішним. Але надання Україні сучасної НАТІвської зброї, тих же літаків з далекобійними ракетами, не призведе до успіху на полі бою без рішучої зміни системи планування і керування у ЗСУ. Бо зараз втрати територій і більшість проблем на фронті пов’язують саме з незадовільним рівнем командування на рівні бригад і вище. Не Мар’яна Безугла пов’язує, а ті командири середньої ланки, які воюють на передовій!

Але необхідну реформу командування ЗСУ можна провести виключно разом зі зміною всієї системи управління країною з піарівської, яка маскує мародерство, на таку, що забезпечує необхідний для перемоги результат. На жаль, вірогідність таких життєво потрібних Україні змін є десь на рівні воєнного заколоту, який я вважаю міфічним.

Хто такий Олександр Кочетков

Олександр Кочетков – аналітик, політтехнолог, іміджмейкер. У минулому інженер-конструктор КБ "Південне" і заступник керівника пресслужби президента України.

Джерело

Джерело матеріала
loader