Вибори до Сейму Литви: у першому турі перемогли соціал-демократи
Вибори до Сейму Литви: у першому турі перемогли соціал-демократи

Вибори до Сейму Литви: у першому турі перемогли соціал-демократи

У понеділок вранці було підраховано голоси в першому турі виборів до Сейму Литви по загальнодержавному багатомандатному округу.

Перемогли соціал-демократи; правляча партія нинішньої коаліції, консерватори, змогли обійти «Світанок Немунасу» та зайняти друге місце.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє литовський мовник LRT.

Соціал-демократи набрали по багатомандатному округу 19,36% голосів. «Союз Вітчизни – Литовські християнські демократи» посіли друге місце, з показником 17,96% голосів. Партія, яку вважають популістською, «Світанок Немунаса» здобула 14,99% голосів.

На четвертому місці з показником 9,24% опинився Демократичний союз «В ім'я Литви» під керівництвом Саулюса Скверняліса (прем’єр-міністр Литви у 2016-2020 рр.). За ним слідує Рух лібералів із 7,70%.

Найбільша напруга весь вечір панувала у штаб-квартирі Партії селян і зелених: до останнього моменту було неясно, чи партія пройде до Сейму. Тільки о 04.30 стало ясно, що селяни набрали 7,02% і, таким чином, пройшли до Сейму.

Іншою політичною силою, яка стояла на межі проходження до Сейму, була Партія свободи. У підсумку вона набрала 4,5% голосів, а для проходження до парламенту за багатомандатним округом потрібно подолати 5-відсотковий бар'єр.

Остаточні результати першого туру було підраховано Головною виборчою комісією о 04:45.

Лідер соціал-демократів Вілія Блінкевичюте в інтерв'ю Телебаченню ЛРТ сказала, що бачить можливих партнерів по майбутній коаліції. Це Союз «В ім'я Литви», а також Литовська партія селян та зелених.

У другому турі виборів соціал-демократи та «В ім'я Литви» обіцяють підтримувати кандидатів один одного.

Як повідомлялося, у парламентських виборах цього року могли взяти участь майже 2,4 млн виборців. У Литві обирається 141 парламентарій – 71 в одномандатних округах та 70 – у багатомандатному окрузі. Загалом цього року до Сейму балотувалися 1740 політиків, списки кандидатів висунули 14 партій та одна коаліція.

За два тижні в Литві відбудеться другий тур виборів у одномандатних округах. Обраними до парламенту за підсумками першого туру виборів вважатимуться кандидати, які набрали найбільшу кількість голосів, але не менше ніж одну п'яту всіх голосів виборців, внесених до списків даного виборчого округу. Якщо жоден із кандидатів не набрав однієї п'ятої голосів у своєму окрузі, то призначається другий тур.

Фото: АА

Теги за темою
Литва
Джерело матеріала
loader