Генпрокурор України закликав Бразилію заарештувати Путіна, якщо він приїде на саміт G20
Генпрокурор України закликав Бразилію заарештувати Путіна, якщо він приїде на саміт G20

Генпрокурор України закликав Бразилію заарештувати Путіна, якщо він приїде на саміт G20

Генеральний прокурор України закликав Бразилію заарештувати Володимира Путіна, якщо він приїде на саміт G20. В інтерв'ю агентству Reuters Андрій Костін повідомив, що отримав розвіддані, які вказують на те, що президент Росії може відвідати саміт.

- У зв'язку з інформацією про те, що Путін може бути присутнім на саміті G20 у Бразилії, я хотів би ще раз наголосити, що Бразилія як держава-учасниця Римського статуту зобов'язана заарештувати його, якщо він наважиться відвідати країну. Я щиро сподіваюся, що Бразилія заарештує його, підтвердивши свій статус демократії та держави, де править верховенство закону, — сказав він.

За словами генпрокурора України, невиконання цієї вимоги може створити прецедент, за якого обвинувачені у злочинах лідери зможуть мандрувати безкарно.

За словами двох офіційних осіб бразильського уряду, Бразилія направила Путіну стандартне запрошення на зустрічі країн G20, які відбудуться 18–19 листопада в Ріо-де-Жанейро, проте не отримала жодних вказівок на те, що він планує бути присутнім.

На запитання про те, чи ухвалено рішення про те, чи візьме Путін участь у зустрічі 20 провідних економік світу, прессекретар Кремля Дмитро Пєсков у понеділок заявив журналістам: «Ні. Коли рішення буде ухвалено, ми вам повідомимо».

Прокуратура МКС відмовилася від коментарів. Представник суду повторив, що покладається на держави-учасниці та інших партнерів у виконанні своїх рішень, включаючи ордери на арешт. Держави-члени зобов'язані співпрацювати відповідно до установчого договору суду, заявив представник МУС Фаді Ель Абдалла.

  • Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі видав ордер на арешт Путіна у березні 2023 року, приблизно через рік після повномасштабного вторгнення Росії до України, звинувативши його у воєнному злочині – депортації дітей.
  • Попри ордер МКС, у вересні 2024 року Путін вирушив з офіційним державним візитом до Монголії, і Україна розкритикувала її за нездатність заарештувати його, назвавши це ударом міжнародного правосуддя.
  • Однак у 2023 році Володимир Путін не приїхав на зустріч країн БРІКС у Південній Африці та взяв у ній участь в онлайн-форматі. МКС, до складу якого входять 124 держави-члени, було створено у 2002 році для переслідування воєнних злочинів, злочинів проти людяності, геноциду у тих випадках, коли держави-члени не бажають або не можуть робити це самостійно.
Теги за темою
Росія Володимир Путін Бразилія Генпрокуратура прокурор
Джерело матеріала
loader
loader