Комета ATLAS наблизилася до Землі на мінімальну відстань – як і коли її можна спостерігати на небосхилі
Комета ATLAS наблизилася до Землі на мінімальну відстань – як і коли її можна спостерігати на небосхилі

Комета ATLAS наблизилася до Землі на мінімальну відстань – як і коли її можна спостерігати на небосхилі

Вчора українці мали можливість бачити у вечірньому небі рідкісне астрономічне явище – комету ATLAS (також відому як C/2023 A3 або  Цучиншань-ATLAS). Космічний об’єкт наблизився до Землі на мінімальну відстань – приблизно 70 млн км. Вчені називають її найяскравішою за останні 13 років, що дозволило постерігати за кометою неозброєним оком.

Відключайте рекламу - підтримуйте ITC! Комета ATLAS наблизилася до Землі на мінімальну відстань – як і коли її можна спостерігати на небосхилі - Фото 1

Хто пропустив це видовище, не варто засмучуватися, адже комета ATLAS буде з’являтися на вечірньому небосхилі протягом приблизно ще двох тижнів. А найближчими днями – до 15 жовтня – видимість буде найкращою. Розглянемо, як краще спостерігати за цим небесним об’єктом.

Комета ATLAS спостерігається неозброєним оком в Північній півкулі, тому українцям пощастило цього разу. Вона з’являється в західній частині неба ввечері після заходу Сонця. Найкраще спостерігати за нею приблизно о 19 годині вечора. Протягом години комета зникатиме з неба, тому краще не баритися зі спостереженням, якщо дозволяють погодні умови. Найкраще спостерігати за кометою в регіонах з незначним світловим забрудненням – за межами великих міст. Хоча навіть в Києві комету добре видно, якщо не заважають хмари.

Після перигею очікується поступове падіння яскравості комети до 3-ї зіркової величини. До кінця жовтня вона може бути зовсім нерозрізнена неозброєним оком, тому для спостережень надалі знадобиться використовувати бінокль та телескоп.

Комету C/2023 A3 виявили на початку 2023 року в обсерваторії Tsuchinshan, а згодом – за допомогою телескопа проєкту ATLAS у Південній Африці. Звідси й пішла її назва. Астрономи охарактеризували Цучиншань-ATLAS як можливу велику комету, якими називають особливо яскраві та помітні із Землі об’єкти. Вона наблизилася до Сонця на мінімальну відстань 58,5 млн км 27 вересня 2024 року. На той час її можна було спостерігати в Південній півкулі.

Варто зазначити, що комета C/2023 A3 наблизилася до внутрішньої частини Сонячної системи та Землі вперше в історії людства. Але це також може бути останній її візит. Вчені припускали, що комета може розділитися на дрібніші об’єкти під час цього проходу. Вважалося, що її летючий і крижаний склад не зможе протистояти інтенсивному нагріванню Сонця, хоча вона витримала ці випробування більш-менш неушкодженою. Проте надалі вона може бути викинутою за межі Сонячної системи через гравітаційний вплив інших об’єктів та власний слабкий зв’язок із Сонячною системою.

Джерело: NASA

Джерело матеріала
loader
loader