Євросоюз засуджує атаки Ізраїлю проти сил ООН у Лівані
Євросоюз засуджує атаки Ізраїлю проти сил ООН у Лівані

Євросоюз засуджує атаки Ізраїлю проти сил ООН у Лівані

Високий представник ЄС поширив заяву у зв’язку з атакою Сил оборони Ізраїлю проти сил ООН в Лівані, та назвав такі атаки неприйнятними та такими, що грубо порушують міжнародне право.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві високого представника ЄС Жозепа Борреля від імені всіх країн ЄС, повний текст якої оприлюднений на сайті Європейської ради.

«Європейський Союз висловлює глибоке занепокоєння поточною ескалацією вздовж Блакитної лінії. ЄС засуджує всі атаки проти місій ООН. Він висловлює особливо глибоке занепокоєння стосовно атак Сил оборони Ізраїлю (IDF) проти Тимчасових сил ООН в Лівані (UNIFIL), які спричинили поранення кількох миротворців. Такі атаки проти миротворців ООН є грубим порушенням міжнародного права та є повністю неприйнятними. Ці атаки мають бути зупинені негайно», - йдеться в оприлюдненому документі.

Заява нагадує, що всі актори у цьому регіоні мають зобов’язання приймати всі необхідні заходи для гарантування безпеки персоналу та власності ООН, та у всі часи поважати недоторканість об’єктів

«Ми очікуємо від влади Ізраїлю на термінові пояснення та на ретельне розслідування щодо атак проти (контингенту) UNIFIL, який відіграє фундаментальну роль в підтриманні стабільності Південного Лівану. Ми закликаємо всі сторони повною мірою дотримуватися своїх зобов’язань щодо гарантування безпеки для персоналу UNIFIL у всі часи, та дозволити UNIFIL продовжити виконання його мандату», - йдеться у заяві високого представника ЄС.

Жозеп Боррель нагадав, що 16 країн ЄС надіслали своїх громадян для участі в UNIFIL, і цим людям доводиться працювати у важких умовах для захисту міжнародного миру й безпеки. Високий представник ЄС висловив повагу до їхнього професіоналізму та підтвердив непохитну підтримку Євросоюзом діяльності UNIFIL.

«Ми глибоко занепокоєні триваючими запусками ракет, які Хезболла запускає проти Ізраїлю, а також ударами IDF у щільно заселених регіонах Лівану, що спричиняє великі втрати серед цивільного населення, та примушує багатьох людей покидати домівки. Ми закликаємо всі сторони за будь-яких умов поважати міжнародне гуманітарне право», - наголошується у заяві.

У згаданому документі ЄС підтвердив свій заклик до негайного припинення вогню в Лівані, а також звернувся до всіх сторін із закликом дотримуватися та працювати над імплементацією резолюції Ради Безпеки ООН 1701.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу закликав вивести миротворчі сили Організації Об'єднаних Націй на півдні Лівану (UNIFIL) із зони бойових дій, заявивши, що бойовики «Хезболла» використовують миротворців у якості «живого щита».

Джерело матеріала
loader