Галактика, що летить до Землі, потрапила в об’єктив Hubble
Галактика, що летить до Землі, потрапила в об’єктив Hubble

Галактика, що летить до Землі, потрапила в об’єктив Hubble

Останнє зображення Мессьє 90, спіральної галактики в сузір’ї Діви, зроблене космічним телескопом Хаббл, демонструє передові технологічні можливості порівняно з попередніми фотографіями, зробленими в 1994 році.

На цьому новому зображенні видно яскраве ядро ​​галактики, пиловий диск і газоподібне гало, посилені камерою Wide Field Camera 3, встановленою у 2010 році.

Приголомшлива спіральна галактика, зображена на цьому зображенні космічного телескопа Хаббла, — це Мессьє 90 (M90, також NGC 4569), розташована в сузір’ї Діви. У 2019 році Hubble опублікував зображення M90 (див. нижче), використовуючи дані зі старішої Wide Field and Planetary Camera 2 (WFPC2) — дані, зроблені в 1994 році незабаром після встановлення камери. Це зображення має характерний візерунок сходів через розташування датчиків WFPC2. У 2010 році WFPC2 була замінена більш вдосконаленою Wide Field Camera 3 (WFC3), і Hubble використовував WFC3, коли знову повернув свою апертуру до Messier 90 у 2019 та 2023 роках. Отримані дані були оброблені для створення цього приголомшливого нового зображення (вище). , забезпечуючи набагато повніший огляд пилового диска галактики, її газового гало та яскравого ядра.

Hubble Messier 90 M90
Зображення Мессьє 90, опубліковане телескопом Хаббл у 2019 році. Ця красива спіральна галактика розташована приблизно за 60 мільйонів світлових років від Чумацького Шляху в сузір’ї Діви (Богоматір). Авторство зображення: ESA/Hubble & NASA, В. Сарджент та ін.

Внутрішні області диска M90 є місцями зореутворення, виділені тут червоним світлом H-альфа від туманностей, але в решті галактики цього немає. M90 розташована серед галактик відносно близького скупчення Діви, і орбіта орбіти вела її на траєкторію поблизу центру скупчення близько трьохсот мільйонів років тому. Щільність газу у внутрішньому скупченні тиснула на M90, як сильний зустрічний вітер, позбавляючи галактики величезну кількість газу та створюючи дифузне гало, яке можна побачити навколо неї. Цей газ більше не доступний для M90, щоб утворювати нові зірки, і в результаті вона з часом згасне як спіральна галактика.

M90 знаходиться на відстані 55 мільйонів світлових років від Землі, але це одна з небагатьох галактик, які наближаються до нас. Її орбіта через скупчення Діви настільки пришвидшила її, що вона повністю покидає скупчення, і випадково рухається в нашому напрямку — інші галактики в скупченні Діви були виміряні з подібною швидкістю, але в протилежному напрямку. . Протягом наступних мільярдів років ми зможемо бачити ще краще M90, поки вона еволюціонує в лінзоподібну галактику.

Джерело матеріала
loader
loader