Андрій Жолдак поставить виставу в театрі імені Лесі Українки - гендиректор
Андрій Жолдак поставить виставу в театрі імені Лесі Українки - гендиректор

Андрій Жолдак поставить виставу в театрі імені Лесі Українки - гендиректор

Український режисер Андрій Жолдак поставить виставу в Національному театрі імені Лесі Українки.

Про це вінтерв’ю Укрінформу повідомив генеральний директор театру Кирило Кашліков.

«Ми домовляємося про виставу з Андрієм Жолдаком. Не знаю, це буде тільки наша трупа чи хтось запрошений. Мені важливо, щоб він зробив так, як він це бачить», - сказав Кашліков.

Назву вистави театр поки що не оприлюднює, але вже в листопаді розпочнуться кастинги, і нею, найімовірніше, будуть відкривати наступний театральний сезон 2025/2026.

«Андрій – це людина, яка так потужно вплинула на моє захоплення театром, і по ремеслу, і по фанатизму (в хорошому розумінні)... Тому, коли у розмові з продюсером Олегом Коханом виникла ця тема, я сказав: звичайно, я хочу, щоб Жолдак поставив щось у театрі Лесі! Не те щоби це мій борг, але я теж відчуваю відповідальність за те, що у нього не було можливості (чи її йому не надали) ставити у Києві, хоча бажання було, наскільки я знаю», - сказав гендиректор театру.

Одним із головних завдань він вбачає те, щоб у театрі з'явилася виставі за твором Лесі Українки, і поставити її має «дуже потужний» режисер, проте не український. «Щоб це був творчий погляд ззовні на нашу Лесю... Це буде «Лісова пісня». Але в які руки її віддати? Це було питання майже двох років. Вже домовляємось», - розповів Кашліков.

Андрій Жолдак – український театральний режисер. Заслужений діяч мистецтв України, лауреат низки відзнак міжнародних театральних фестивалів, а також премії ЮНЕСКО (2004). Кавалер ордена «За заслуги» III ступеня (2009). Ставив вистави у 9 країнах. У 2002 році очолив Харківський драматичний театр імені Тараса Шевченка і за три роки роботи в ньому зажив слави режисера-новатора. З 2006 року Жолдак проживає у Німеччині, проте позиціонує себе як український режисер. Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну він зняв своє ім'я з усіх російських опер та вистав, які колись ставив.

У 2024 році Андрій Жолдак поставив у Нідерландах єдину оперу Людвіга ван Бетховена «Фіделіо» на сцені Національної опери у межах щорічного мистецького фестивалю Holland Festival.

Джерело матеріала
loader