The Telegraph розкрило, як російські солдати допомагають ЗСУ у війні РФ проти України
The Telegraph розкрило, як російські солдати допомагають ЗСУ у війні РФ проти України

The Telegraph розкрило, як російські солдати допомагають ЗСУ у війні РФ проти України

Україна має в своєму розпорядженні значну кількість агентів серед військовослужбовців армії Російської Федерації, які виконують різні завдання, включаючи диверсійні операції.

Про це повідомляє британське видання The Telegraph, посилаючись на власне джерело.

У статті наводиться розповідь російського солдата-строковика, який зараз співпрацює з українським опором на тимчасово окупованих територіях. За умов анонімності він поділився з журналістами інформацією про свою диверсійну діяльність.

Зокрема, у липні 2024 року він влаштував підпал окопу свого підрозділу, дислокованого на лівому березі Дніпра. За його словами, вогонь швидко поширився з окопа на бліндаж сусіднього підрозділу. Солдат спостерігав, як його товариші по службі "спалювали себе" в марних спробах врятувати боєкомплект і зброю.

"Була паніка, густий дим від пожежі та обстріл з українського боку. Поки вони намагалися загасити пожежу та врятувати запаси продовольства та зброї, вогонь поширився на велику територію. Багато солдатів отримали опіки", - розповів він.

Окупант
Окупант

Цей російський військовослужбовець був завербований українським рухом опору "Атеш", який поєднує українців та кримських татар у боротьбі проти війни, розв'язаної російським диктатором Володимиром Путіним.

"Я добре знав цей район, тому що знаходився там довгий час. Думаю, що виконав свою роботу добре, можливо, навіть краще. Результати перевершили наші очікування", - наголосив завербований росіянин.

За даними руху "Атеш", пожежа завдала серйозної шкоди окопам та бліндажам двох підрозділів, знищила кілька складів і більшу частину запасів, а близько 20 солдатів отримали серйозні опіки. Тепер, перебуваючи на новій позиції на передовій в Україні, солдат заявив The Telegraph, що зробить усе можливе, щоб продовжити роботу проти режиму Путіна.

Представник "Атеш" повідомив виданню, що наразі понад 2000 бійців опору діють потай на всіх тимчасово окупованих Росією територіях України та в самій Росії, глибоко впровадившись у російські військові структури.

"Ми постійно ростемо", - стверджує він.

Російські окупанти / Джерело фото: УНІАН
Російські окупанти / Джерело фото: УНІАН

Рух опору співпрацює з українською розвідкою та іншими групами опору, спираючись на глибоке знання місцевості місцевими жителями та дедалі частіше на самих російських солдатів. За словами представника "Атеш", на полі бою росіяни надають інформацію про пересування військ, постачання зброї та боєприпасів, місцезнаходження командирів та командних пунктів, а також про системи ППО, розклад польотів та склади пального та боєприпасів.

Учасники високоризикових операцій пошкоджують обладнання та зброю, влаштовують диверсії на військовій техніці та підпалюють свої позиції, щоб завдати шкоди та розкрити їхнє розташування.

The Telegraph також розповідає про іншого російського солдата, завербованого "Атеш", який працює на російській авіабазі за кілька сотень кілометрів від кордону з Україною. Він відстежує переміщення літаків та постачання зброї. На цій базі розміщені деякі з найсучасніших російських винищувачів, які регулярно завдають ракетних ударів по українських містах.

"Тут я виступаю очима та вухами Атеш. Я розумію, що є зло, а що є добро. На жаль, моя країна обрала шлях зла", - розповів солдат.

Російські окупанти
Російські окупанти

Минулого місяця він передав інформацію про передислокацію винищувачів-бомбардувальників Су-34 на інші аеродроми в глибині Росії, які, за його словами, згодом зазнали атак з боку України.

Представник руху заявив, що найбільшою акцією "Атеш" із використанням завербованого російського солдата стало знищення штабу Чорноморського флоту у Севастополі. У русі стверджують, що один із агентів на російському флоті надав подробиці запланованої зустрічі керівництва флоту, яку Україна використала для розрахунку часу свого удару.

The Telegraph також поговорив із третім агентом, завербованим "Атеш" навесні 2023 року. Він проживає в тимчасово окупованому Криму і стежить за прибуттям та відбуттям суден з поромами з порту Кавказ - одного з найбільших таких об'єктів Росії на Чорному морі. Саме через цей порт проходять судна, які постачають паливо до Криму та вивозять його на експорт.

"Вони (представники Атеш, - ред.) сказали мені саме те, що їм потрібно. Я почав передавати інформацію про час, місцезнаходження, кількість транспортних засобів, кількість пального, а також про номери вантажівок, що перевозять паливно-мастильні матеріали, та іншу важливу інформацію", - розповів агент.

31 травня 2024 року він став свідком результатів своєї роботи – коли українські ракети потрапили до поромної переправи та нафтобази в порту Кавказ. Ще потужніший удар стався 22 серпня, потопивши пором, який перевозив паливо та зброю до Криму, що негайно викликало паливний дефіцит на півострові.

Джерело матеріала
loader
loader