SpaceX запустила корабель Starship і успішно приземлила прискорювач на космодром
SpaceX запустила корабель Starship і успішно приземлила прискорювач на космодром

SpaceX запустила корабель Starship і успішно приземлила прискорювач на космодром

Американська компанія SpaceX у неділю, 13 жовтня, здійснила п’ятий випробувальний запуск ракетної системи Starship, яка створювалася для місій на Місяць і Марс, під час якого прискорювач Super Heavy успішно повернувся на стартовий майданчик.

Про це повідомляється на сторінці компанії у соцмережі Х, передає Укрінформ.

122-метрова ракетна система Starship, яка складається з ракети-носія першого ступеня під назвою Super Heavy та космічного корабля верхнього ступеня, відомого як Starship, стартувала з космодрому Starbase компанії Ілона Маска на півдні Техасу в неділю.

Основною метою цього польоту був запуск Starship та повернення в атмосферу для приводнення в Індійському океані. Компанія заявила про успішне досягнення.

SpaceX запустила корабель Starship і успішно приземлила прискорювач на космодром - Фото 1

Ще однією метою випробування Starship Flight 5 було «зловити» перший ступінь ракети-носія Super Heavy з допомогою системи Mechazilla на стартовому майданчику після зльоту, чого і вдалося досягти з першої спроби.

Ця система призначена для захоплення ракети-носія під час спуску, що усуне необхідність її посадки на традиційну платформу або в океан.

Компанія повідомила, що всі етапи випробування визнані успішними.

Як повідомляв Укрінформ, перші чотири місії Starship стартували з Starbase у квітні 2023 року, листопаді 2023 року, березні та червні цього року.

SpaceX розглядає повністю багаторазовий Starship як революційний прогрес у космічних польотах і дослідженнях. Якщо все піде за планом, космічний транспортний засіб “дозволить людству поширити свій слід на Місяці, Марсі і далі”.

Фото: SpaceX

Теги за темою
Космос Ілон Маск SpaceX
Джерело матеріала
loader