Нацбанк готується скасувати копійки: що це означає
Нацбанк готується скасувати копійки: що це означає

Нацбанк готується скасувати копійки: що це означає

Національний банк України планує перейменувати розмінну монету "копійка" на "шаг", щоб повернути історичну справедливість і підтримати національні традиції. Голова НБУ Андрій Пишний зазначив, що цей крок символізує бажання України позбутися слідів імперського впливу, який залишається навіть у таких повсякденних речах, як назви грошей.
Він також сказав, що назва "копійка" має своє коріння у грошових системах, які з’явилися в московії в XV столітті, і не пов’язана з українськими традиціями. Про це стало відомо в телеграм-каналі.

Андрій Пишний / фото: Facebook

Національний банк України звернувся до спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука з проханням винести на розгляд парламенту законопроєкти щодо перейменування розмінних монет. Гетьманцев поділився документом звернення:

Дерусифікацію та декомунізацію в монетарній сфері ми вважаємо обов’язковою умовою для ствердження української грошової одиниці як невід’ємного атрибуту суверенної держави та сучасної української нації. Адже національна валюта, як і державні символи України: Державний Герб України, Державний Гімн України, Державний Прапор України, є маркером державної унікальності та самобутності, який презентує нашу країну», – зазначили у Нацбанку.

Натомість термін "шаг" має глибокі корені в українській грошовій системі. Його використовували ще за часів Гетьманщини, і пізніше він був частиною обігу під час існування Української Народної Республіки та діяльності ОУН.

Повернення цього терміну, на думку істориків та мовознавців, не тільки відновить історичну справедливість, а й сприятиме символічному очищенню від колоніальних залишків у національній валютній системі.

У Нацбанку вважають, що зміна назви не вплине на економічні показники, а її впровадження стане черговим кроком на шляху до відродження національної свідомості.

Нацбанк. Фото: скриншот Youtube

Поступове введення монет під новою назвою може розпочатися вже найближчими роками, після внесення відповідних змін до законодавства. Голова НБУ висловив сподівання, що якщо ініціативу підтримають, карбування нових монет розпочнеться вже в 2025 році.

Крім того, Знай.ua повідомляв,Ощадбанк вводить важливі зміни: дійсні до 31 грудня

Джерело матеріала
loader