ХАМАС хотів, щоб Іран приєднався до нападу 7 жовтня – секретні документи
ХАМАС хотів, щоб Іран приєднався до нападу 7 жовтня – секретні документи

ХАМАС хотів, щоб Іран приєднався до нападу 7 жовтня – секретні документи

ХАМАС хотів, щоб Іран приєднався до нападу 7 жовтня – секретні документи 

Документи свідчать, що терористичне угруповання сподівалося на участь у різанині регіональних союзників, у тому числі "Хезболли".

ХАМАС намагався переконати Іран приєднатися до терористичних атак на Ізраїль 7 жовтня, пише The New York Times із посиланням на документи, вилучені ізраїльськими військовими.

Як йдеться у протоколах, лідер терористичної групи Ях'я Сінвар намагався переконати Іран і “Хезболлу” приєднатися до нападу або спровокованого ним більш широкого  конфлікту з Ізраїлем.

Спершу ХАМАС планував здійснити атаку восени 2022 року.

Документи з 10 таємних зустрічей політичних і військових лідерів перед нападом 7 жовтня 2023 року показують, що терористи відклали план, який вони назвали "великим проектом", на тлі спроб переконати Іран і Хезболлу взяти в ньому участь.

Зрештою підтримуваний союзниками ХАМАС вирішив продовжити без їхньої повноцінної участі, оскільки хотів зупинити Ізраїль у розгортанні нової передової системи протиповітряної оборони до того.

Ще однією причиною, чому напад було скоєно 7 жовтня, це та, що ХАМАС хотів перешкодити нормалізації відносин між Ізраїлем і Саудівською Аравією.

До цього ХАМАС два роки "вдавав із себе мертвого", щоб забезпечити несподіваність атаки. Як йдеться у документах, вони хотіли переконати Ізраїль, що “ХАМАС у Газі хоче заспокоїтись”.

Серед інших причин нападу, за даними протоколів,  також поглиблення ізраїльськоїокупації Західного берега та спроби посилити контроль над Храмовою горою, яка є священною як для мусульман, так і для євреїв.

Після того, як прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу повернувся до влади в якості глави ультраправого уряду в грудні 2022 року, лідери ХАМАС передбачили, що його провокації щодо палестинців “допоможуть нам у просуванні до великого проекту”, посиливши підтримку ХАМАС.

В липні  2023 року угруповання відправило свого представника до Лівану, де він зустрівся з високопоставленим іранським командиром.

Він звернувся до Тегерана з проханням про допомогу в завданні  на початку атаки, яка відбулася за три місяці, ударів по чутливих сайтах. Згідно з документами, командувач сказав, що Іран і “Хезболла” підтримують намір, проте їм потрібно більше часу для підготовки.

Документи також показують, що ХАМАС планував обговорити напад на наступній зустрічі з Хасаном Насраллою,вбитим минулого місяця лідером “Хезболли”. Однак, чи відбулися переговори, не повідомляється.

Лідери ХАМАС у Газі заявили, що вони поінформували політичного лідера групи, що базується в Катарі, про раніше невідомий “великий проект”. В липні Ізраїльліквідував Ісмаїла Ганіє, якого, за деякими даними, не повідомили про напад завчасно.

Ватажки угруповання також сказали “Хезболлі”, що “змушені були рухатися до стратегічної битви” через “внутрішню ситуацію” Ізраїлю. Вважається, що це є посиланням на суперечливі плани Нетаньяху щодореформи судової системи.

Аятолла Алі Хаменеї, лідер Ірану, заперечує будь-яку причетність Тегерана до нападу. Американські чиновники мають дані розвідки, які свідчать про те, що іранські лідери були також заскочені зненацька.

Лідери ХАМАС, однак, говорили про свою підтримку з боку союзників, і New York Times, яке ознайомилося з документами,  припускає, що про змову все ж були певні відомості.

Документи були знайдені ізраїльськими солдатами наприкінці січня у комп’ютері в підпільному командному центрі ХАМАС на півдні Гази, незабаром після втечі лідерів групи.

The New York Times верифікувало документи, показавши їх членам ХАМАС і близьким до терористів експертам.

Ізраїльські військові також дійшли висновку, що вони справжні.

Джерело матеріала
loader
loader