39% людей у світі уникають новин: які це може мати наслідки
39% людей у світі уникають новин: які це може мати наслідки

39% людей у світі уникають новин: які це може мати наслідки

Згідно з дослідженням Інституту Рейтер в Оксфорді, 39% людей у світі заявляють, що інколи або часто уникають новин. Ця цифра зросла з 29% у 2017 році.

Дедалі більше людей у всьому світі свідомо уникає новин, що може мати негативні наслідки для демократичних суспільств. Згідно з дослідженням Інституту Рейтер в Оксфорді, 39% людей у світі заявляють, що інколи або часто уникають новин. Ця цифра зросла з 29% у 2017 році.

Про це пише Financial Times.

Особливо помітним є зниження інтересу до новин у Великій Британії, де 46% населення активно уникають новин порівняно з 24% у 2017 році.

У США інтерес до новин також знизився. У 2015 році 67% американців висловили зацікавленість новинами. Однак до 2023 року цей показник впав до 52%.

Соціальні медіа, такі як X (колишній Twitter) та TikTok, часто звинувачують у зниженні уваги до новин. Однак, навіть на цих платформах взаємодія з новинами падає. Багато людей зменшують свою активність у соціальних мережах через політичні дискусії, що негативно впливають на їхнє ментальне здоров'я.

Як пише видання, попри те, що час від часу варто захищати своє психічне здоров'я від негативних новин, повна відмова від новин може мати серйозні наслідки. У демократії, уникання новин означає відмову від права контролювати владу.

«Не знаючи про кандидатів і їхні програми, ми ризикуємо допустити до влади лідерів, які не відповідають інтересам суспільства», — йдеться у повідомленні.

Сучасний алгоритмічний світ вже ускладнив розуміння того, що є правдою, а що – вигадкою. Відключення від новин може лише збільшити це викривлення реальності, що робить суспільство вразливішим до дезінформації. Як показують дані Gallup, хоча рівень насильницьких злочинів у США значно знизився за останні десятиліття, багато американців вважають, що ситуація значно гірша на національному рівні, ніж у їхніх місцевих громадах. Подібні розриви у сприйнятті є і відносно економіки та інших важливих питань.

Таке викривлення реальності може бути легко використане тими, хто поширює брехню та спрощені рішення складних проблем. Хоча повне відключення від новин може здаватися спокусливим виходом, воно майже напевно не є правильним шляхом.

Фото: © Efi Chalikopoulou. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
США Новини Великобританія дослідження
Джерело матеріала
loader