Сибіга і Боррель обговорили прогрес щодо надання Україні 35 млрд євро кредиту
Сибіга і Боррель обговорили прогрес щодо надання Україні 35 млрд євро кредиту

Сибіга і Боррель обговорили прогрес щодо надання Україні 35 млрд євро кредиту

Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга провів телефонну розмову з високим представником ЄС із питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозепом Боррелем у суботу, 12 жовтня.

Про це Сибіга повідомив у своєму акаунті в соціальній мережі X (раніше відомій як Twitter).

За словами міністра, розмова була продуктивною і відбулася напередодні майбутньої зустрічі Ради ЄС у закордонних справах 14 жовтня, на яку його запросили.

"Ми обговорили відчутний прогрес у наданні Україні 35 мільярдів євро через використання заморожених російських активів та інші наступні спільні кроки", – написав Сибіга, не надаючи додаткових подробиць.

Йдеться про згоду Ради ЄС щодо надання Україні пакета макрофінансової допомоги обсягом до 35 млрд євро. Цей пакет буде складовою кредиту від "Групи семи", для якого планується використати прибутки від заморожених активів Російської Федерації.

Для участі США у цьому кредиті було важливо, щоб Європейський Союз подовжив періоди перегляду і продовження санкцій, накладених на Росію. Це мало б надати більше гарантій, що санкції зберігатимуться, а прибутки від заморожених активів продовжуватимуть надходити для погашення кредиту.

Варто зазначити, що Угорщина раніше погрожувала блокувати це рішення всередині ЄС до президентських виборів у США, що могло б заблокувати всю ініціативу.

Джерело матеріала
loader