Північна Корея стверджує, що південнокорейські безпілотники розкидали листівки над Пхеньяном
Північна Корея стверджує, що південнокорейські безпілотники розкидали листівки над Пхеньяном

Північна Корея стверджує, що південнокорейські безпілотники розкидали листівки над Пхеньяном

У п'ятницю Північна Корея звинуватила Південну Корею в тому, що та направила безпілотники для розкидання «величезної кількості» антипівнічнокорейських листівок над столицею країни Пхеньяном, назвавши це політичною та військовою провокацією, яка може призвести до збройного конфлікту.

Об'єднаний комітет начальників штабів Південної Кореї заявив, що не може підтвердити звинувачення Півночі, але у своїй заяві послався на практику Пхеньяна надсилати в повітряний простір Південної Кореї повітряні кулі з прикріпленими до них мішками зі сміттям.

Міністерство закордонних справ Північної Кореї заявило, що безпілотники літали над Пхеньяном вночі цього та минулого тижня і що вторгнення вимагає дій у відповідь, повідомило державне інформаційне агентство KCNA.

«РК (Південна Корея) повинна негайно припинити таку безвідповідальну і небезпечну провокацію, яка може викликати збройний конфлікт і призвести до війни між двома сторонами», – ідеться в заяві міністерства.

У своїй заяві Об'єднаний комітет начальників штабів Південної Кореї сказав, що «не може підтвердити правдивість заяв Північної Кореї», додавши: «Вся відповідальність за недавню серію подій» лежить на Пхеньяні.

У ньому йшлося про «підлі, низькосортні акти, що ганьблять міжнародне співтовариство, з використанням брудних і сміттєвих кульок та інших провокацій». У п'ятницю будуть відправлені нові повітряні кулі, йдеться в повідомленні.

З травня Північна Корея запускає тисячі повітряних куль зі сміттям на територію Півдня, що загострює напруженість між двома країнами.

Пхеньян каже, що це відповідь на дії деяких активістів і північнокорейських перебіжчиків у Південній Кореї, які літають на повітряних кулях на Північ із посилками допомоги та листівками з критикою лідера Кім Чен Ина.

KCNA розповсюдило фотографії, на яких було зображено розмитий трикутний об'єкт, позначений як «безпілотник», що скидає інший об'єкт, позначений як «зв'язка листівок». На одному зі знімків також видно хмару дрібних предметів, позначену як «розкидані листівки».

На іншій фотографії були зображені чорні, жовті та білі листівки, в яких економічну ситуацію на Півдні порівнювали з зубожінням Півночі, а лідера Північної Кореї Кім Чен Ина критикували на ім'я.

Південнокорейське інформаційне агентство Yonhap з посиланням на чиновника Об'єднаного комітету начальників штабів заявило, що необхідно з'ясувати, чи не відправляла приватна група листівки на Північ.

У грудні п'ять північнокорейських безпілотників перетнули кордон Південної Кореї, що змусило Сеул підняти в повітря винищувачі та бойові гелікоптери і спробувати збити їх, що стало першим подібним вторгненням з 2017 року.

Дві Кореї все ще технічно перебувають у стані війни після того, як війна 1950-53 років закінчилася перемир'ям, а не мирним договором, і Північ уже давно називає перебіжчиків «людськими покидьками».

Більше попереджень не буде, і Північ негайно вживе заходів у разі, якщо Південь пошле ще один безпілотник на його територію, заявило міністерство закордонних справ Північної Кореї.

Джерело матеріала
loader