Нобелівська лауреатка відмовилась від пресконференції через Україну
Нобелівська лауреатка відмовилась від пресконференції через Україну

Нобелівська лауреатка відмовилась від пресконференції через Україну

Нобелівська лауреатка відмовилась від пресконференції через Україну

А також інші війни, які тривають у світі.

Лауреатка Нобелівської премії з літератури 2024 року південнокорейська письменниця Хан Канг вирішила не проводити пресконференцію щодо нагородження з поваги до людей, які досі перебувають у епіцентрі триваючих конфліктів у світі, зокрема російсько-української війни та війни Ізраїлю з ХАМАС. Про це агенції  Yonhap повідомив батько письменниці.

Він додав, що Хан також не даватиме жодних інтерв’ю засобам масової інформації, а своїми думками поділиться 10 грудня  під час промови у Стокгольмі, де їй вручатимуть премію.

"Хан Канг сказала мені: "Як ми можемо влаштовувати святкування чи прес-конференції, зважаючи на ескалацію воєн та загибель людей?" Вона сказала: "Будь ласка, не треба цього робити, будучи свідком цих трагічних подій. Шведська академія дала мені цю нагороду не для того, щоб ми насолоджувалися, а для того, щоб зберігати ясний розум", — цитує батька письменниці видання.

Раніше видавець Хан Канг опублікував її заяву, зроблену одразу після оголошення її лауреаткою Нобелівської премії.

“Я була здивована, коли вперше отримала новину про свою нагороду. Після того, як я поклала слухавку, я почала повільно усвідомлювати реальність і емоції. Я також була приголомшена теплими вітаннями, які накрили мене мов велика хвиля. Хочу висловити глибоку подяку”, — сказала Хан Канг.

Шведська академія оголосила Хан цьогорічним лауреатом, відзначивши 53-річну письменницю “за її інтенсивну поетичну прозу, яка протистоїть історичним травмам і викриває крихкість людського життя”.

Хан є першою жінкою-лауреатом у галузі літератури з Південної  Кореї та другою південнокорейською лауреаткою Нобелівської премії після колишнього президента Кім Де Чжуна, який отримав премію миру в 2000 році.

Джерело матеріала
loader