Індія допомагає Росії обійти західні санкції
Індія допомагає Росії обійти західні санкції

Індія допомагає Росії обійти західні санкції

Індія стрімко вийшла на передові позиції у постачанні критично важливих технологій для Росії, зокрема мікрочіпів, мікросхем та верстатів, про що повідомляє Bloomberg, посилаючись на заяви американських та європейських чиновників. За даними видання, індійський експорт цих підсанкційних технологій до Росії у квітні та травні 2024 року перевищив 60 мільйонів доларів, що стало майже подвійним збільшенням порівняно з попередніми місяцями. У липні цей показник досягнув 95 мільйонів доларів. Наразі Індію випереджає за обсягами постачання до Росії лише Китай.

Мережа постачання технологій через Індію

Значна частина технологій подвійного призначення, включаючи ті, що використовуються у військово-промисловому комплексі, надходить до Росії саме через треті країни, оскільки експорт багатьох товарів безпосередньо в Росію заборонений. Це змушує Росію шукати альтернативні шляхи, співпрацюючи з такими країнами, як Індія, яка стала важливим постачальником у цьому ланцюгу.

За останніми даними, майже п’ята частина всіх секретних технологій, що використовуються у військових цілях, потрапляє до Росії саме через Індію. Така співпраця стала можливою завдяки великій кількості накопичених рупій від продажу нафти, що сприяє розвитку економічних відносин між країнами, навіть попри західні санкції.

Західні санкції та посилений нагляд

Індія, Малайзія і Таїланд поступово стають новими центрами постачання підсанкційних товарів після того, як Західні країни почали блокувати традиційні шляхи через Туреччину і Об’єднані Арабські Емірати. Така ситуація привернула увагу санкційних органів США та ЄС. У липні заступник міністра фінансів США Воллі Адейемо попередив індійські компанії про ризики продовження співпраці з російським військово-промисловим комплексом. Він надіслав офіційний лист керівникам індійської промисловості, у якому наголосив на загрозах санкцій для індійських компаній та банків, що продовжують вести бізнес із Росією.

Західні союзники намагаються обмежити подібні торгові шляхи, але зростаючий обсяг торгівлі Індії з Росією свідчить про те, що ця співпраця може продовжуватися, особливо на тлі економічних вигод для обох країн.

Теги за темою
Росія Індія
Джерело матеріала
loader
loader