Феєрив в екзотичній Індії та виявився непотрібним Динамо: біографія Івана Калюжного
Феєрив в екзотичній Індії та виявився непотрібним Динамо: біографія Івана Калюжного

Феєрив в екзотичній Індії та виявився непотрібним Динамо: біографія Івана Калюжного

Головний тренер "синьо-жовтих" Сергій Ребров одразу поставив Івана Калюжного до стартового складу. 26-річний дебютант дуже впевнено відіграв, повноцінно замінивши на позиції опорника досвідченого Тараса Степаненка, пише 24 Канал.

Капітан Динамо U-19

Шлях Калюжного до рівня гравця головної команди України був тернистим. На початку кар'єри тренери не надто довіряли кремезному хлопцю з гарматним ударом.

Іван Калюжний народився 21 січня 1998 року у селі Довжик Харківської області. Перші кроки у футболі він робив у харківському Арсеналі, звідки перейшов до академії Металіста.

Феєрив в екзотичній Індії та виявився непотрібним Динамо: біографія Івана Калюжного - Фото 1

Перший трофей Калюжного / фото з інстаграму футболіста

Вже на рівні ДЮФЛ Іван відзначався непоганою результативністю, забиваючи по 5-7 голів за сезон. У 17 років Калюжного взяли на зимові збори з основним складом Металіста, але селекціонери київського Динамо швидко зорієнтувалися та перехопили талановитого гравця.

Феєрив в екзотичній Індії та виявився непотрібним Динамо: біографія Івана Калюжного - Фото 2

Калюжний у матчі Металіста замінює Едмара / фото з інстаграму футболіста

Потужний хавбек швидко став одним з лідерів юнацької команди та отримав капітанську пов'язку. У жовтні 2016 року Калюжний дебютував за основу "біло-синіх" в товариському матчі з Олімпіком (3:3). Тоді тренером столичного колективу був Сергій Ребров. У першому ж матчі хавбек відзначився забитим м'ячем.

Феєрив в екзотичній Індії та виявився непотрібним Динамо: біографія Івана Калюжного - Фото 3

Дебют за Динамо / фото з інстаграму футболіста

Здавалося, що незабаром Калюжний матиме постійну ігрову практику в головній команді, як його товариші по U-19 – Віктор Циганков та Віталій Миколенко. Проте тоді тренерський штаб не бачив хлопця в основному складі.

Феєрив в екзотичній Індії та виявився непотрібним Динамо: біографія Івана Калюжного - Фото 4

Капітан Динамо U-19 / фото з інстаграму футболіста

Орендний серіал Калюжного

У таких випадках керівництво Динамо віддає перспективного гравця в оренду, щоб він набрався досвіду на дорослому рівні. Не став винятком Калюжний. Спочатку Іван пограв сезон у Першій лізі за харківський Металіст 1925, а згодом опинився у львівському Русі, якому допоміг вийти в УПЛ.

Феєрив в екзотичній Індії та виявився непотрібним Динамо: біографія Івана Калюжного - Фото 5

Калюжний у харківському Металісті 1925 / фото з інстаграму футболіста

Наприкінці 2020 року Калюжний залишив Рух та підписав повноцінний контракт з Олександрією. У сезоні 2021/22 Іван застовпив за собою місце в основі містян. Опорний хав зіграв 16 матчів, у яких забив 2 голи та віддав 3 асисти.

Зірка індійської Суперліги

У подальшу долю Івана, як і мільйонів українців, втрутилася війна. Через зупинку чемпіонату України Калюжний на правах оренди вирушив до Ісландії в місцевий клуб Кеплавік. На острові вулканів та гейзерів українець не затримався, а вирушив у ще більш екзотичний чемпіонат Індії.

Тоді здавалося, що кар'єра Калюжного пішла на спад. Проте перший же матч за Керала Бластерс став бенефісом українця. У поєдинку індійської Суперліги проти Іст Бенгал Іван з'явився за 10 хвилин до завершення матчу та оформив дубль.

Місцеві фани були у захваті від гри Калюжного та прозвали його "Українська ракета". Цікаво, що тренер іноді використовував Івана на позиції центрфорварда.

Феєрив в екзотичній Індії та виявився непотрібним Динамо: біографія Івана Калюжного - Фото 6

В Індії дізналися про українських козаків / фото з інстаграму футболіста

Гроза Шахтаря

По завершенні сезону Калюжний повернувся в Україну, але не в Олександрію, а в оренду в черкаський ЛНЗ. Втім, тренерський штаб Руслана Ротаня швидко повернув півзахисника в команду, де він став основним. Щоправда, не обійшлося без курйозу.

У першому ж матчі Олександрія сенсаційно зіграла внічию з Шахтарем (0:0). Одним з героїв поєдинку став Калюжний. Однак команді Ротаня зарахували технічну поразку через те, що не встигли заявити півзахисника на другу частину сезону.

У сезоні 2024/25 Олександрія створила неймовірний камбек у матчі з Шахтарем. Програючи 0:2, "містяни" зуміли відігратися та вирвати перемогу – 4:3. Іван Калюжний затоптав півзахист "гірників" та забив неймовірний гол з далекої відстані. Вже тоді стало зрозуміло, що незабаром 189-сантиметровий хавбек опиниться в збірній України.

Феєрив в екзотичній Індії та виявився непотрібним Динамо: біографія Івана Калюжного - Фото 7

Улюбленець олександрійських фанів / фото з інстаграму футболіста

До речі, контракт Івана Калюжного з Олександрією завершується наприкінці червня 2025 року. Були чутки, що у послугах хавбека зацікавлені львівські Карпати. Проте після такого неймовірного дебюту в збірній стало очевидно, що в боротьбу за Калюжного можуть втрутитися гранди українського футболу – Шахтар та Динамо.

Теги за темою
футбол збірна України
Джерело матеріала
loader
loader