FAA дозволило SpaceX відновити запуски ракети Falcon 9
FAA дозволило SpaceX відновити запуски ракети Falcon 9

FAA дозволило SpaceX відновити запуски ракети Falcon 9

Федеральне управління цивільної авіації США дозволить SpaceX відновити польоти Falcon 9 після аномалії з верхнім ступенем майже два тижні тому, оскільки компанія очікує схвалення на наступний запуск Starship.

У заяві, опублікованій 11 жовтня, FAA повідомило, що дозволило запуски Falcon 9, які, за одним винятком, були призупинені після того, як верхній ступінь Falcon 9 зазнав проблеми з остаточним згорянням на орбіті під час запуску 28 вересня місії Crew-9 для NASA.

«11 жовтня FAA повідомило SpaceX, що ракета-носій Falcon 9 може повернутися до регулярних польотів, — заявили в агентстві. «FAA розглянуло і прийняло результати розслідування, проведеного компанією SpaceX, і коригувальні заходи щодо аварії, яка сталася з екіпажем Crew-9».

Ані FAA, ані SpaceX не надали детальної інформації про результати цього розслідування та коригувальні дії, які стали його результатом. Коли SpaceX оголосила про інцидент, який змусив її зупинити запуски Falcon 9, компанія заявила, що розгінний блок мав «опік на орбіті», що призвело до виходу за межі визначеної зони в південній частині Тихого океану на схід від Нової Зеландії. Компанія не надала жодної додаткової інформації.

Однак 6 жовтня FAA зробило виняток і дозволило SpaceX здійснити запуск ракети Falcon 9 для місії Європейського космічного агентства на астероїд Гера наступного дня. FAA заявило, що дозволило цей запуск, оскільки розгінний блок не буде повертатися в атмосферу, а натомість виведе «Геру» на траєкторію відльоту від Землі. Це усунуло будь-яке занепокоєння громадської безпеки щодо подібної аномалії згоряння на деорбіті. Запуск відбувся без інцидентів.

Агентство підкреслило тоді, що його дозвіл на запуск Hera не поширюється на будь-які інші запуски Falcon 9. «Безпека буде визначати терміни, коли FAA завершить розгляд звіту SpaceX про розслідування аварії Crew-9 і коли агентство дозволить Falcon 9 повернутися до регулярних польотів», — заявили тоді в агентстві.

SpaceX не повідомила, коли здійснить наступний політ Falcon 9. Компанія готується до запуску Falcon Heavy для місії NASA Europa Clipper вже 13 жовтня з Космічного центру Кеннеді, але цей запуск не має ліцензії FAA.

Також на 13 жовтня запланований п’ятий комплексний тестовий політ корабля Starship компанії SpaceX з випробувального полігону Starbase в Бока-Чіка, штат Техас. Цей політ ще не отримав оновленої ліцензії FAA, необхідної для запуску, але SpaceX продовжує підготовку до запуску, яка включає в себе повідомлення про повітряний і морський простір, а також перекриття доріг поблизу Starbase.

У повідомленні в соціальних мережах від 11 жовтня SpaceX зазначила, що ракета готова до запуску, а розгінний блок Starship встановлений на надважкому прискорювачі. «Ми очікуємо схвалення регуляторних органів вчасно, щоб здійснити політ 13 жовтня», — заявила компанія.

Джерело матеріала
loader