Британія та Швейцарія розпочнуть переговори про оновлення умов торгівлі
Британія та Швейцарія розпочнуть переговори про оновлення умов торгівлі

Британія та Швейцарія розпочнуть переговори про оновлення умов торгівлі

Представники Великої Британії та Швейцарії в понеділок, 14 жовтня, розпочнуть переговори щодо оновлення умов угоди про вільну торгівлю.

Як повідомляє "Європейська правда", таке анонсували в британському уряді.

Оновлення британсько-швейцарської угоди про вільну торгівлю, як очікується, дозволить включити до неї сферу послуг, який становить основу економік обох країн – тоді як чинна угода "зосереджена переважно на торгівлі товарами".

Згідно з офіційною статистикою, Швейцарія є 10-м найбільшим торговельним партнером Великої Британії та 7-м найбільшим експортним ринком.

Загальний товарообіг між нашими країнами у 2023 році, за оцінками, становитив 51 мільярд фунтів стерлінгів, причому майже 30 мільярдів припадали саме на сферу послуг.

"Оновлена угода могла б підтримати створення робочих місць в усіх країнах і регіонах Великої Британії, зокрема 120 тисяч робочих місць у сфері послуг, безпосередньо пов'язаних з торгівлею зі Швейцарією", – йдеться в повідомленні.

Чинна торговельна угода між Британією та Швейцарією значною мірою базується на угоді між ЄС та Швейцарією від 1972 року і не охоплює цифрову сферу.

Але у 2021 році 80% усіх послуг, експортованих із Британії до Швейцарії, були надані в цифровому форматі.

Після виходу з Європейського Союзу Британія укладає двосторонні торговельні угоди, оскільки ті, що діяли в межах ЄС, втратили для неї чинність.

З Україною така угода була укладена у 2020 році.

Тим часом Євросоюз паралельно веде переговори про оновлення відносин зі Швейцарією, які, як сподіваються сторони, завершаться до кінця 2024 року.

Джерело матеріала
loader