В Україні прогнозують різке зростання цін на картоплю
В Україні прогнозують різке зростання цін на картоплю

В Україні прогнозують різке зростання цін на картоплю

Картопля в українських супермаркетах цієї зими може коштувати 50-55 грн за кілограм, прогнозує аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка. Про це повідомляє Українське Радіо, пише agronews.ua.

Зараз на гуртовому ринку середня її ціна коливається в діапазоні 19-22 грн, а в магазинах – 30-35 грн за кілограм.

Високі ціни на овочі спричинені, передусім посухою та твердим ґрунтом, що не дозволили в деяких регіонах повноцінно зібрати врожай. Переважно це стосується Центральної і Східної України, менші проблеми з цим були на Західній, де клімат різниться.

Цибулі зараз на ринку достатньо. Пропозиція моркви коливатиметься між цибулю і картоплею.

“Але на нас очікує ще підвищення податків, “тому якогось суттєвого зниження цін, на жаль, не буде”, – стверджує аналітик.

За його словами, ми входимо в той період, коли нас чекає історичне підвищення податків, плюс дорожчає пальне, що вплине на логістику, перевезення до кінцевого споживача, тощо. Тому якогось суттєвого зниження цін не буде.

“Тому, що зараз середня ціна картоплі на гуртовому ринку сягає приблизно 19-22 грн за кілограм, а в супермаркетах вона вже коштує в діапазоні 30-35 грн. З настанням холодів ціни будуть зростати, адже овочі потребують додаткових витрат при зберіганні. Якщо зі сховищами картоплі в цьому сезоні питання більш-менш вирішено, то з іншою продукцією (морква, цибуля, капуста) ситуація складніша”, – відзначив Максим Гопка.

Він прогнозує, що навесні 2025 року у магазин переважатиме імпортна продукція, пропозиція вітчизняної значно скоротиться.



Перегляди: 0
Джерело матеріала
loader