У Києві презентували результати проєкту «Український театральний костюм ХХ-ХХІ століть»
У Києві презентували результати проєкту «Український театральний костюм ХХ-ХХІ століть»

У Києві презентували результати проєкту «Український театральний костюм ХХ-ХХІ століть»

У Музеї театрального, музичного та кіномистецтва України відкрилася виставка «Український театральний костюм ХХ-ХХІ ст. Ідентичність, контекст, ландшафт».

Про це повідомила кураторка проєкту від музею Тетяна Руденко під час пресконференції в Укрінформі.

"Наразі проходить виставка в музеї, і до кінця жовтня можна побачити оригінали костюмів Вадима Меллера, Анатоля Петрицького, Мирона Кипріяна, а також оригінальні ескізи. Всіх запрошуємо обов'язково переглянути цю виставку. І треба сказати про відбір учасників, які увійшли до складу виставок, до складу альбому. Ми домовились так, що це будуть п'ять митців, які вже стали класиками, які були засновниками українського театру, які відіграли велику роль у становленні українського театру і України", - сказала Руденко.

У Києві презентували результати проєкту «Український театральний костюм ХХ-ХХІ століть» - Фото 1

Вона зазначила, що виставка була реалізована в рамках міжнародного проєкту «Український театральний костюм ХХ-ХХІ ст. Ідентичність, контекст, ландшафт». У рамках проєкту було реалізовано ще дві публічні виставки творів українських художників: у Любліні та Львові.

Виставка представляє роботи українських митців, які в різні часи працювали над створенням театральних костюмів — Івана Бурячка, Вадима Меллера, Анатоля Петрицького, Алли Горської, Мирона Кипріяна, Євгена Лисика. Вона триватиме до 31 жовтня.

Під час заходу також презентували сайт "Галерея сценографії", де в цифровому форматі представлена інформація про митців-учасників проєкту та їхні твори.

"Власне, нашою метою було створити цифрову базу митців, які взяли участь у проєкті. І, направду, інтернет-простір відкриває дуже великі можливості для промоції української сценографії та мистецтва театрального костюма як в Україні, так і за кордоном. Це є дуже потужним інструментом для налагодження міжнародної співпраці та партнерства. А це є ключовим завданням як для діяльності галереї сценографії, так і для театрального музею", - сказала контент-менеджерка web-платформи проєкту, завідувачка відділу обліку та зберігання музейних цінностей Музею театрального, музичного та кіномистецтва України Олена Стаднік.

У Києві презентували результати проєкту «Український театральний костюм ХХ-ХХІ століть» - Фото 2

Вона зазначила, що наразі в цифровій базі зібрали саме тих митців та твори, які взяли участь у проєкті, але надалі планується розширення бази, щоб охопити якнайбільше митців.

Учасники заходу також презентували каталог «Український театральний костюм ХХ-ХХІ ст. Ідентичність, контекст, ландшафт». Видання пропонує відслідкувати тяглість української традиції, прояви національної ідентичності, які є яскравими й виразними у творах українських митців і мисткинь у кожен період історії - від початку ХХ ст. до сьогодення.

У Києві презентували результати проєкту «Український театральний костюм ХХ-ХХІ століть» - Фото 3

На сторінках каталогу представлено роботи понад 20 художників і художниць: визнаних класиків, сучасних професіоналів і навіть студентів.

Проєкт «Український театральний костюм ХХ-ХХІ ст. Ідентичність, контекст, ландшафт» реалізує ГО «Галерея сценографії» у партнерстві з Музеєм театрального, музичного та кіномистецтва України, Територіальним маркетинговим фондом «PLACE ID» (Польща) та за підтримки Українського культурного фонду.

Як повідомлялося, Харківський національний театр опери та балету ім. М.В. Лисенка/Схід Опера за підтримки Українського культурного фонду створив віртуальний музей, який буде наповнено 6 тисячами експонатів.

Теги за темою
Україна
Джерело матеріала
loader
loader