США розробили FPV-дрон Bolt з машинним зором: чим він унікальний
США розробили FPV-дрон Bolt з машинним зором: чим він унікальний

США розробили FPV-дрон Bolt з машинним зором: чим він унікальний

Американська компанія Anduril розробила новий дрон під назвою Bolt. Він виступає в класі дронів-камікадзе малої дальності.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Defense Express.

Новий безпілотник фактично може працювати без оператора завдяки вбудованій програмі штучного інтелекту. Тобто оператор лише дає команду "знищити" і вказує курс атаки. А сам дрон вміє виявляти й автоматично супроводжувати об'єкти.

Також розробники вказали на можливість дрона функціонувати без доступу до супутникової навігації. При цьому оператор може вказати, з якого курсу, на якій висоті та відстані дрона слід триматися від об'єкта, який він супроводжує.

Після отриманих команд дрон діє автономно і не залежить від наявності зв'язку з оператором, він ігнорує РЕБ.

Характеристики дрона

За даними розробників, бойова частина дрона - загальною вагою до 1,5 кг може бути і кумулятивною, це необхідно для знищення важкоброньованої техніки.

Дрон Bolt досить великий за розміром, а час його перебування в повітрі - до 40 хвилин, дальність - понад 20 км. Він оснащений потужним набором сенсорів з оптичної та тепловізійної камери, і, можливо, лазерним далекоміром.

Недоліки дрона

Як пише Defense Express, у Bolt є досить серйозний недолік, який виник через те, що у США все ще змогли зрозуміти реальну причину "розквіту" FPV-дронів - ціна та масовість виробництва.

Американський Bolt розроблювався у двох версіях: багаторазовий розвідувальний дрон-квадрокоптер і Bolt-M з бойовою частиною в ролі дрона-камікадзе. Попри те, що при застосуванні як дрон-камікадзе Bolt може бути використаний лише раз його бойова частина така сама, як і багаторазова версія. Це означає тотожну високу вартість обох варіантів.

Тобто, якщо Anduril допрацюють дрон, та перетворять його на безпілотник для "скидань", ця розробка цілком може "заграти новими барвами".

Джерело матеріала
loader
loader